Vesti

Višeminutne burne ovacije na premijeri baleta „Sedam smrtnih grehova“, u koreografiji Igora Pastora, s Milanom Rusom u glavnoj ulozi

9 februar 2021

Savremeni balet „Sedam smrtnih grehova“, po libretu i u koreografiji Igora Pastora, premijerno je izveden 9. februara na Velikoj sceni, u okviru projekta „Program - mladi koreografi“.

Glavnu ulogu, odnosno lik Savremenog poslovnog čoveka, igrao je Milan Rus, a solističke role ostvarili su i Bojana Žegarac Knežević, Tijana Šebez, Jovica Begojev, Nikola Bjanko i Semjuel Gest.

U ansamblu su bili i Milena Ogrizović, Maja Stojakov, Mina Radoja, Ljiljana Velimirov, Olja Đukić, Kristofer Vaskez, Natalija Aksentijević, Sonja Milovanov i Antonio Bibo. 

Oduševljena publika, posle nepunih sat vremena veoma nadahnute igre, nagradila je kompletnu umetničku ekipu višeminutnim burnim ovacijama.

Predstava je izvedena u okviru projekta „Program - mladi koreografi“ koji je pokrenula direkcija Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu sa ciljem da pruži šansu i otvori novi prostor mladim, kreativnim baletskim stvaraocima.

Solista Baleta Igor Pastor za svoj koreografski prvenac inspiraciju je pronašao tokom izolacije nametnute pandemijom korona virusa.

Njegova polazna tačka u radu na ovoj predstavi bila je činjenica da čovek, u sadašnjem savremenom i brzom svetu koji nam je nametnut, često zbog svojih ambicija zapostavlja prave vrednosti i nesvesno gubi svoju čistu stranu i ulazi u tamu ljudskog greha. 

„Na tom putu može da stigne do svetlosti oslobađanja od njega ili zauvek zarobljen u njegovoj tami. U izolaciji sam shvatio koliko brzina života i naše ambicije utiču da zaboravimo koje su prave vrednosti: zdravlje, biti dobar čovek, poštovanje, porodica, ljubav, prijateljstvo... Odatle i potiče moja inspiracija za ovim delom“, navodi Pastor, dugogodišnji solista Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu. 

Muziku je komponovao Miroslav Bako, scenograf je Jasna Saramandić, kostimograf Katarina Grčić, a asistent koreografa Marija Bajčetić.

Prva repriza biće održana u subotu 13. februara, takođe, u 19 časova na Velikoj sceni.

Ulaznice mogu da se kupe na blagajni Narodnog pozorišta i onlajn (https://www.narodnopozoriste.rs/sr/ulaznice)

Programi u Narodnom pozorištu, uz ograničen broj mesta za publiku, održavaju se uz poštovanje svih mera zaštite koje propisuje Krizni štab u vezi sa epidemijom virusa korona.