Vesti

NA SCENI "RAŠA PLAOVIĆ" PREMIJERNO IZVEDENA KIŠOVA "ELEKTRA" S NADOM ŠARGIN U GLAVNOJ ULOZI

25 decembar 2016

Predstava „Elektra“, po tekstu Danila Kiša, u režiji Ive Milošević, premijerno je izvedena 25. decembra na Sceni „Raša Plaović“.
Naslovnu ulogu u ovom večito aktuelnom komadu o mračnim stranama ljudske prirode, tumačila je Nada Šargin, Oresta je igrao Marko Janketić, a Klitemnestru Dušanka Glid Stojanović.
U podeli su i Pavle Jerinić (Pilad), Aleksandar Đurica (Zidar), Branko Jerinić (Strofije), Darko Tomović (Egist), studenti FDU i AU Mina Nikolić, Bojana Đurašković, Joakim Tasić, Stefan Radonjić (Hor) i Vladimir Pejković (Muzičar).
Kiš je 1968. godine, pišući adaptaciju prevoda čuvene Euripidove tragedije, napisao svoju verziju.
Euripid, a naročito Kiš, bili su zaintrigirani iracionalnim, nagonskim silama u čoveku, i to su preispitivali.
Priča o sestri i bratu koji žele da se osvete majci, ubici njihovog oca, izlazi iz okvira antičke tragedije i u ovoj predstavi, čije je aktere publika ispratila dugotrajnim i burnim aplauzom, postaje ogledalo današnjeg brutalnog sveta.
Komad pokazuje da na kraju puta stoji ništavilo i da sudbina nekad ne nudi izlazak, put ozdravljenja i oprosta.
Scenograf je Gorčin Stojanović, kostimograf Boris Čakširan, kompozitor Vladimir Pejković, dok je o scenskom govoru brinula Ljiljana Mrkić Popović.
U saradničkoj ekipi su Ivana Nenadović (izvršni producent), Nemanja Konstantinović (organizator), Miloš Obrenović (inspicijent), Jelena Halupa (sufler), i studentkinje Miljana Ćosić (asistent reditelja) i Milica Mladenović (organizator na praksi).
M.B.

Više fotografija možete pogledati OVDE