Vesti

Vlada Republike Srbije imenovala Ivanu Vujić Kominac za upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu

8 avgust 2019

Vlada Republike Srbije, na sednici održanoj 8. avgusta, imenovala je, na predlog Ministarstva kulture i informisanja, rediteljku Ivanu Vujić Kominac za upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu.

Vujićeva je od 20. novembra prošle godine obavljala funkciju vršioca dužnosti upravnika Narodnog pozorišta, a na to mesto postavljena je odlukom Vlade Srbije koja je, posle jednomesečne krize u nacionalnom teatru, razrešila dužnosti dotadašnjeg čelnika Dejana Savića, na njegov lični zahtev.

Na konkurs za upravnika, raspisan 24. maja, osim Ivane Vujić Kominac javio se i njen kolega Nebojša Bradić.

Posle završenog konkursa, Upravni odbor Narodnog pozorišta pozitivno je ocenio programe oba kandidata, a potom je, svoje mišljenje dostavio Ministarstvu kulture i informisanja na dalje odlučivanje.

Imenovanje upravnika se vrši na period od četiri godine.

Ivana Vujić Kominac je od 2005. godine redovni profesor Fakulteta dramske umetnosti, na predmetu Pozorišna režija.

Diplomirala je na Katedri za pozorišnu i radio režiju na FDU u Beogradu, a postdiplomske studije završila je na pariskoj Sorboni i Njujorškom univerzitetu (odsek izvođačkih umetnosti).  

Bila je umetnički direktor Bitef teatra od 1990. do 1997, kao i umetnički direktor FIAT - festival internacionalnog alternativnog teatra u Podgorici od 1994-1996.

Osnivač je i umetnički direktor urbanog "frindž" festivala "Aeroplan bez motora" od 1994-1997, a bila je i umetnički direktor festivala Belef od 1997-2001.

Osnivač je i direktor pozorišta Beton hala teatar u Beogradu.

Više godina bila je direktor Internacionalnih letnjih škola Univerziteta umetnosti.

Za doprinos razvoju obrazovanja i kulture dobila je visoko priznanje Ministarstva za obrazovane i nauku Francuske – Orden akademskih palmi – vitez komandirskog reda 2010. godine.

Na scenama Srbije, Slovenije, Nemačke, Italije postavila je više od 80 predstava. Radila je širom bivše Jugoslavije - u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Somboru, Pančevu, Kragujevcu, Prištini, Ljubljani, Mariboru, Podgorici...

U Narodnom pozorištu režirala je predstave "Spaljivanje udovica", "Vojvotkinja od Malfija", "Balkanska plastika", "Hamlet" i "Romeo i Julija".
M.B.