Vesti

ZAVRŠENO DVODNEVNO GOSTOVANjE CRNOGORSKOG NARODNOG POZORIŠTA IZ PODGORICE

20 april 2012

Izvođenjem crne komedije Bojane Mijović “Lasice” u režiji Stevana Bodrože, na Sceni “Raša Plaović”, završeno je dvodnevno gostovanje (25. i 26. 04) Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice, tokom kojeg je odigrana i predstava “Revizor”, i održana prezentacija Izdavačke produkcije te renomirane teatarske kuće.

Predstavu “Lasice” režirao je priznati beogradski reditelj mlađe generacije Stevan Bodroža, a uloge su ostvarili Žaklina Oštir (Zorka), Nada Vukčević (Mirjana), Branka Stanić (Anica) i Simo Trebješanin (Jovan).
U ovom komadu, koji je praizveden 14. maja prošle godine, mlada spisateljica donosi “žensku priču” u kojoj se, briljantno cizelirani ženski likovi tri generacije, sukobljavaju povodom alfa znaka jednog i jedinog muškarca u njihovim životima.
Istog dana, 26. aprila, u Muzeju Narodnog pozorišta, predstavljena je Izdavačka produkcija Crnogorskog narodnog pozorišta koja postoji od 1998. godine.
Tom prilikom, govorili su urednici edicija Milovan Radojević i Goran Bulajić, kao i direktor CNP-a Janko Ljumović, a predstavljen je i časopis za pozorište, izvođačke umetnosti i kulturu „Gest“, koji objavljuje Udruženje dramskih umetnika Crne Gore.
U okviru četiri profilisane edicije: „Zetski dom“, „Premijera“, „Dramska baština“ i „Nagrađene drame“, objavljivani su naslovi koji obuhvataju dramske tekstove, monografske i bibliografske publikacije o pozorištu.
U ediciji „Premijera“ objavljivane su drame, dramatizacije i adaptacije, paralerno sa njihovim scenskim oživljavanjem, kao što su: „Oblomov“, „Zločin i kazna“, „Škola za žene“, „Princeza Ksenija“, „Tobelija“, „Lažni car“, „Danilo“...
Ediciji „Zetski dom“ je s razlogom posvećena veća pažnja jer je reč o knjigama dokumentarnog karaktera  koje osvetljavaju deo istorije pozorišta u Crnoj Gori. U njoj je do sada objavljeno više zanimljivih i za teatrologiju važnih naslova, kao što su: „Kotorsko pozorište u XIX veku“, autora Darka Antovića; „Pozorište u Knjaževini Crnoj Gori 1884-1888“, autora Luke Milunovića; „Zapis o Crnogorskom narodnom pozorištu 1943-1946“ Olge Brajičić...
U ediciji „Dramska baština“ svoje mesto nalaze dramski tekstovi koji su deo istorije crnogorske književnosti.  
Edicija je pokrenuta renesansno-baroknom komedijom „Lukrecija iliti Ždero“, nepoznatog Kotoranina, a nastavljena je objavljivanjem „Tri komedije“ Marka Kavaje, drame „Paun i jorgovan“ Veljka Mandića...
Četvrta edicija „Nagrađene drame“ je osmišljena kao podsticaj savremenoj crnogorskoj drami i domaćim autorima. U okviru ove edicije biće objavljivana dvojezična izdanja nagrađenih dramskih tekstova sa Konkursa Crnogorskog narodnog pozorišta za najbolji domaći savremeni dramski tekst i Bijenala crnogorskog teatra.
Do sada su objavljene dve drame: „Kasandra, klišeji“ Ljubomira Đurkovića i „Jaja“ Nataše Nelević.
Prvog dana, na Velikoj sceni, publika je mogla da pogleda Gogoljevog „Revizora“ u režiji Veljka Mićunovića.
Mladi reditelj, čije scensko tumačenje Gogolja potencira reviziju kao društvenu mimikriju, a korupciju kao večnu igru koja traje i ne da se zaustaviti, uloge je poverio Srđi Grahovcu (Ivan Aleksandrovič Hljestakov), Branimiru Popoviću (Anton Antonovič Skvoznik – Dmuhanovski), Žaklini  Oštir (Ana Andrejevna), Branki Stanić (Marija Antonovna), Simi Trebješaninu (Artemije Filipovič Zemljanika), Dejanu Ivaniću (Amos Fjordovič Ljapkin – Tjapkin), Danilu Čelebiću (Luka Lukič Hlopov), Miši Obradoviću (Petar Ivanovič Dobčinski), Slobodanu Marunoviću (Petar Ivanovič Bobčinski) i Gojku Burzanoviću (Gostioničar).
Gostovanje je realizovano u okviru Sporazuma o saradnji između Narodnog pozorišta u Beogradu i Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice koji su 28. januara 2011. godine potpisali upravnici Božidar Đurović i Janko Ljumović.
M.B.