Vesti

POTPISAN SPORAZUM O SARADNjI NARODNOG POZORIŠTA I CRNOGORSKOG NARODNOG POZORIŠTA

28 januar 2011

Upravnici Narodnog pozorišta u Beogradu Božidar Đurović i Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice Janko Ljumović potpisali su u petak 28. januara Sporazum o saradnji.

Obraćajući se prisutnima, upravnik Narodnog pozorišta je ocenio da je i dosadašnja saradnja dve kuće, uprkos činjenici što nisu imale potpisan protokol o dugoročnoj saradnji, bila veoma dobra.
Đurović je izrazio nadu da će ona od današnjeg dana biti još bolja i naglasio da je i ovaj protokol, kao i svi ostali koje potpisuje uprava Narodnog pozorišta, „veoma osmišljen“.
On je podsetio da je Nacionalni teatar, zahvaljujući ministarstvu kulture Republike Srbije koje je i ovom prilikom odigralo značajnu ulogu, potpisao protokol o saradnji i sa Kairskom Operom i Baletom i najavio da se prva koprodukcija između te dve kuće očekuje u novembru ove godine.
- Ideja ove uprave je umrežavanje nacionalnih teatara, naročito u okruženju, i što bolja saradnja sa srodnim pozorišnim kućama u Evropi. Očekujem da naša saradnja neće biti samo na nivou razmene pozorišnih predstava, već da ćemo uskoro imati neku koprodukciju. Tražićemo sva pozorišna rešenja koja će biti ekonomski racionalna i umetnički zanimljiva – najavio je Đurović i napomenuo da je dogovor o saradnji započet na inicijativu aktuelnih ministara kulture Srbije i Crne Gore Nebojše Bradića i Branislava Mićunovića.
Ljumović je izrazio zadovoljstvo što su dva relevantna teatra potpisala sporazum i konstatovao da oni „apsolutno svedoče o tome da smo mi važni faktori savremene kulture u sredinama u kojima delujemo, ali i da smo važni čuvari onoga što jeste bogato nasleđe pozorišne kulture i pozorišne umetnosti“.
- Deo našeg posla, jeste i dobra međunarodna saradnja koja zapravo čini prostor mogućnosti i ja ovaj prostokol želim upravo tako da doživim. On će našoj publici omogućiti da sve ono što je manacija pojedinačnih teatara i njihove uspešnosti bude dostupno publici koja će u predstavama Narodnog pozorišta u Podgorici ili Crnogorskog narodnog pozorišta u Beogradu dati mogućnost uvida u ono što jeste trenutna i aktuelna  estetika i poetika koju svi mi pojedinačno stvaramo – kazao je Ljumović.
Prema njegovom mišljenju, još veći izazov od same razmene naslova sa aktuelnih repertoara, predstavlja mogućnost razvijanja zajedničkih projekata.
- Voleo bih da koprodukcije budu deo neke naše pozorišne stvarnosti koju živimo. Ja ću se vratiti u Podgoricu sa dobrim osećanjem da dobar duh Narodnog pozorišta i sve ono što se stvara u ovoj kući bude dostupno i publici u Crnoj Gori, a siguran sam da ćemo vrlo brzo taj naš dobar duh iz Podgorice doneti i u Beograd – najavio je Ljumović. 
Svečanom činu potpisivanja, održanom u Muzeju Narodnog pozorišta, prisustvovali su ministar kulture Republike Srbije i ambasador Crne Gore u Beogradu Igor Jovović koji je napomenuo da “dve države i dva naroda imaju jako blisku saradnju na kulturnom planu“.
- Mislim da je i ovo što se danas događa novi dokaz bliskih, prijateljskih veza na svakom planu, posebno u oblastima kulture, i da će taj protokol o saradnji između vaša dva pozorišta dati novi kvalitet ukupnim odnosima između naših naroda i naših država – rekao je Jovović.
Podsećajući da između srpske i crnogorske kulture „granica nikada nije ni nilo“, Bradić je ocenio da nas „povezuju mnoge stvari u prošlosti, mnoge stvari u sadašnjosti i naravno zajednički evropski put“.
- U tom smislu, saradnja u regionu je veoma važna za nas, pogotovu između institucija, ali i omogućavanje zajedničkih projekata, zaštita kulturnog nasleđa i mobilnost umetnika. To su sve vrednosti za koje se zajednički zalažemo moj kolega Mićunović i ja. Uveren sam da će ispunjavanje ovog protokola sadržajima koji će biti i u razmenama predstava, upoznavanju i saradnji umetnika, ali i u zajedničkim projektima, doprineti većoj vidljivosti naših zajedničkih nastojanja da ovaj naš region, Balkan koji je ponekad i enigma za veliku Evropu, učinimo upravo onim kakav je od početka i bio: prostor gde su nastajale kulture i civilizacije – istakao je Bradić. 
M.B.