Борис Трајанов

Првак Опере

О уметнику

Баритон Борис Трајанов је почео да гради каријеру на оперским сценама бивше Југославије, да би је са великим успехом наставио на међународним позорницама. Од кључног значаја за његово формирање као оперског певача биле су студије са оцем Гогом Трајановим у Скопљу, и у Београду са великом оперском уметницом Бисерком Цвејић у чијој је класи магистрирао на ФМУ Београд.
Осим музике, дипломирао је и на Факултету математике у Новом Саду.
Борис Трајанов је остварио 43 главне баритонске улоге у 688 оперских представа широм света.
Први професионални ангажман био му је у Македонском народном театру у Скопљу где је дебитовао у фебруару 1986 године. Након тога, његова се каријера на простору бивше Југославије развија великом брзином. Ређају се наступи на оперским сценама у Загребу, Новом Саду, Сплиту, Сарајеву, Ријеци, Љубљани, Марибору...
За његов деби у ХНК у Загребу са Жермоном у " Травиjати" Марија Барбиери пише:
".. Слушати такву лепоту тона какву има баритон Борис Трајанов праву је ужитак! Његов типично вердијански глас, раскошних висина, племените фразе, мек и уједначен, богат и звучан, добро школован и добро вођен уз отмен сценски изглед ... предуслов су за велику каријеру. "(Вјесник Загреб, 12.04.1988)
Од септембра 1988. године па све од његовог одласка у иностранство (септембра 1991 године) првак је Опере Народног позоришта у Београду где је наступао у главним баритонским улогама у Травијати, Кармен, Лучији од Ламермура, Балу под маскама и Трубадуру.
За његов наступ на сцени Народног позоришта у Балу под маскама јуна 1990 г. критика пише:
„... само због Бориса Трајанова би вредело да се постављају оперске представе на нашој сцени ... ако уопште остане у Београд (што би нас изненадило)…“  (Борба, Београд  06.14.1990)
Његова богата интернационална каријера почиње у Немачкој где је ангажован као први баритон Државног театра у Карлсруе-у.

До сада је наступио у 576 оперских представа у Западној Европи и на другим континетима:
Немачка- наступио је на 337 оперских представа на 26 оперских сцена (нпр. Дојче Опер Берлин, Хамбург , Франкфурт , Манхајм, Карлсруе, Бон, Келн , Диселдорф... ) ,
Италија- наступио је на 90 оперских представа у 20 оперских кућа  (Римска опера – у Риму и на гостовању Римске опере у Москви; Болоња, Венеција, Мађо Музикале Фиренца, Палермо, Парма,  Лучано Павароти Модена... )
Аустрија- 59 оперских представа у Бечкој Фолксопери, Грацу, Клагенфурту, Брегенцу...
Француска (Марсеј, Париз- сала УНЕСКА), такође у Линколн Центру Њујорк, Монте Карлу, Ослу, Глазгову , Единбургу, Кејптауну, Тел Авиву ,Сао Паолу, Сеулу...
У фебруару 2005 године,  у Великој дворани УНЕСКО-а у Паризу, УНЕСКО-в генерални директор Коичиро Матсура свечано је прогласио Бориса Трајанова УНЕСКО-вим доживотним амбасадором са звањем Уметник мира због његове „изузетне каријере великог оперског певача као и због његових напора у унапређењу хуманих вредности“.
У улози Скарпије у Тоски наступио је 92 пута и то у Италији (Римска опера (гостовање опере у Москви), Парми (опроштај Рајне Кабајванске од улоге Тоске), Палерму (2 продукције 2001 и 2007), Модени, Ферари, Месини, Бергаму, Пизи...), Немачкој (Дојче Опер Берлин, Франкфурт), Аустрији (Грац, Брегенц, Клагенфурт), Монте Карлу, Сеулу, Гибралтару...
"Борис Трајанов је Скарпија пред којим треба пасти на колена. Његов драматичан ефектан први наступ је у тој мери дијаболичан, што гледаоцима одузима дах. Замишљен и реализован уз једну суптилну, перфидну злобу, са сталним циничним осмехом, али и са потребном бруталношћу и обдарен својим идеалним језгровитим баритоном, оставља нас запрепаштеним. Гледе гласа, као и по интерпретацији, он је једноставно срећан случај за представу. "
(Л` Опера, фебруар 2002)

 

Основни подаци

Солиста (БАРИТОН)
Ансамбл: Опера
Статус: Првак (гост)
Улоге у актуелном репертоару Народног позоришта:
• Скарпија („Тоска“)
 

Представе