Драгана дел Монако

Првакиња Опере

О уметници

Дипломирала је 1987. године на Факултету музичке уметности у Београду на одсеку за соло певање са највишим оценама и специјалном наградом.
Као стипендиста италијанске Владе 1989. године усавршава се годину дана у Милану, при Државном конзерваторијуму ''Ђузепе Верди''.
Поред италијанског, говори немачки, руски  и енглески језик, а служи се и пева на француском и шпанском.
Студирала, такође, и на Факултету политичких наука, одсек за журналистику.
Солиста првог Југословенског ансамбла за рану музику ''Ренесанс'', од 1982. до 1987. године.
Њен деби на оперској позорници био је 1988. године улогом Розине у "Севиљском берберину" Ђоакина Росинија у Српском народном позоришту у Новом Саду.
У истој сезони, на тој сцени остварује и улоге у "Моћи судбине'' и ''Евгенију Оњегину'''
Са "Оњегином'' дебитује и на европској сцени у Stadt theatru у Луцерну  / Швајцарска /, где од 1990. до 1992. године улази у стални ангажман.
Следе продукције "Набука'' са солистима Веронске Арене'' и ''Севиљски берберин'' у Великом театру у Варшави 1992 године.
У Верони  / Италија / отвара Пролећни фестивал у Teatro Filharmonico, са две Вивалдијеве опере  ''Il Tamerlano'' и "La fida nimfa'' 1994 и 1995. године. 
Следи  ''Риголето'' на 46. летњем фестивалу у Трапанију, Сицилија /1995 / а потом и у Каљарију, Сардинија ,1996 године.
У мају 1996 године наступа као Флора у Травијати у чувеном Театру ''La Fenice'' у Венецији, под диригентском палицом маестра Нело Сантија.
Од 1994. до децембра 1996 године стални је гост Државне опере у Бону /Немачка/ где наступа у  представама "Хофманове приче'', ''Манон Леско'', "Ромео и Јулија'', “Пикова дама” Улогу Полине у ''Пиковој дами'' П. И. Чајковског пева 14. пута за месец и по дана, у режији чувеног Јурија Љубимова.
Септембра 1996 године пева шест пута Розину у "Севиљцу'' приликом отварања позоришне сезоне у Бону, уз најласкавије критике немачке штампе.
Од јесени 1995 године, као првакиња опере СНП у Новом Саду,  дебитује као  Шарлота у  Маснеовом "Вертеру'' и добија Награду за  најбоље уметничко остварење у сезони.
Следи Ацучена у Вердијевом "Трубадуру'', и најзад насловна рола у “Кармен”, октобра 1997 године на прослави стогодишњице ове оперске куће, уз неподељене критике музичке јавности, а као потврда свему томе поново јој је додељена Награда за најбоље уметничко остварење.
Од 1998 године налази се у статусу првакиње Опере Народног позоришта у Београду; где наступа као Кармен, Ацучена /”Трубадур”/, Орфеј /"Орфеј''/ , Еболи / "Дон Карлос”/.
Са три представе “Трубадура” наступа у Краљевској Опери у Ослу, 2004 године.
У Teatru Massimo у Палерму гостује у опери "Андре Шеније'' марта 2005 године.
Такође, у том периоду, неизоставан је и Божићни гала концерт са Прашким симфоничарима децембра 2004 године са Петером Дворским /Праг/ .
У фебруару и марту 2007. године .као Лола у “Кавалерији Рустикани” 12 пута наступа у чувеном Театро Реал у Мадриду, а представа, снимљена као филм, добила је награду критике као најбоља представа у сезони.
Као ексклузивац ПГП – а, снимила је два солистичка ЦД-а : 
• Изабране Оперске арије са Симфонијским оркестром РТС-а, диригент маестро Ангел Шурев
• "Незахвално срце'' / компилацију разноврсних музичких жанрова, по сопственом избору, чији је двоструки тираж распродат у рекордном року.
Такође, снимила је и музику за неколико филмова.
Пред београдском публиком  радо је виђена и у продукцији "Аиде'' у Сава Центру, у улози Амнерис /јануар 2008 /, као и продукцији Маснеове опере Вертер, / улога Шарлоте/, у режији Небојше Брадића /октобар 2008/.
За обе ове улоге, носилац је Награде Народног позоришта за најбоља уметничка остварења у 140. сезони.
Паралелно са оперском делатношћу, одржала је огроман број солистичких концерата на просторима бивше СФРЈ и многим градовима Европе.
Добитница је многих  значајних  признања међу којима се, између осталих, налазе:
• Плакета “Мокрањчевих дана”
• Награда Унивезитетских професора и научника за целокупни дугогодишњи допринос развоју културе у Србији
• Златна значка Културно просветне заједнице Србије за несебичан, предан и дуготрајан рад и стваралачки допринос у ширењу српске културе...
Од септембра 2008. године стални је сарадник на Факултету за културу и медије Мегатренд унирвезитета у Београду.
Током 2009 године у три наврата, у укупно девет представа гостује у Каирској државној Опери, у култној Вердијевој "Аиди", у улози Амнерис уз најласкавије међународне критике, с обзиром да је представа била својеврсан интернационални спектакл.
У јануару 2010 године, поново је наступила у "Аиди" у Каирској државној Опери, а у марту  и мају, такође у Каиру тумачила је насловну улогу на премијери опере  “Кармен”, у укупно осам представа, у опери која у Египту није била изведена пуних 18. година.
Бави се хуманитарним радом. Тим поводом, 2002 године проглашена је почасним грађанином Земуна.

Веб сајт можете погледати ОВДЕ

Основни подаци

Солисткиња (МЕЦОСОПРАН)
Ансамбл: Опера
Статус: Првакиња (стална чланица)
Улоге у актуелном репертоару Народног позоришта:
• Кармен („Кармен“)
• Шарлота („Вертер“)
• Кнегиња Еболи („Дон Карлос“)
• Амнерис („Аида“)
• Ацучена („Трубадур“)
• Адалђиза (“Норма”)