18. ФЕСТИВАЛ КОРЕОГРАФСКИХ МИНИЈАТУРА ОД 6. ДО 10. ЈУНА

30 мај 2014

Такмичарски фестивал кратких балетских форми, 18. Фестивал кореографских минијатура у организацији Удружења балетских уметника Србије одржаће се од 6. до 10. јуна.
Под слоганом "Пунолетан" Фестивал ће бити одржан на Сцени Раша Плаовић Народног позоришта у Београду и Битеф театра.
Фестивал кореографских минијатура, годинама уназад промовише и популаризује уметничку игру у најширем смислу, а реализује се уз поршку Министарства културе и информисања и Секретаријата за културу Града Београда.
На 18. Минијатуре стигле су бројне пријаве из целог света и домаћих аутора од којих ће Уметнички савет фестивала задужен за селекцију такмичарског дела програма на челу са уметничким директором кореографом и педагогом Владмиром Логуновим одабрати такмичаре.
Осим Логунова у одабиру такмичарских кореографија учествују балетске уметнице Исидора Станишић и Татјана Поповић. Жири фестивала ове године радиће у саставу: Фабио Симоес, кореограф (Поругал), Томаж Роде, балетски уметник и председник Удружења балетских уметника Словеније (Словенија), Исидора Станишић, кореограф и педагог (Србија), Борис Чакширан, кореограф и костимограф (Србија) и Олга Олћан Миљевић, солиста Балета Народног позоришта у Београду (Србија).
Стручни жири ће одабрати финалисте који ће се такмичити за три главне фестивалске награде (I, II и III место за најбољу кореографску минијатуру), као и плакету Александар Израиловски за најупечатљивији сегмент кореографске минијатуре.
По одлуци жирија критике биће додељена и награда критике о којој одлучују Јелена Кајго, драматург и критичар уметничке игре (Србија), Јелена Михелчић, плесни критичар (Хрватска), Једрт Јеж Фурлан , публициста и критичар (Словенија).
Награду публике као и претходних година добиће такмичари који добију највећи аплауз а Председништво УБУС-а на предлог Уметничког већа удружења, доделиће награду Охрабрење која подржава српске ствараоце.
Такмичарски програм одржаће се 6. јуна на сцени Раша Плаовић а улаз за публику је слободан. Финално такмичарско вече и свечана додела награда је 7. јуна на истој сцени.
Овогодишњи фестивал имаће и две ревијалне вечери, 9. јуна у Битеф театру, биће приказана представа "Pop It Up" Драгане Булут, једног од лауреата Кореографских минијатура у извођењу Форума за нови плес из Новог Сада.
Наредне вечери на Сцени Раша Плаовић биће одиграна представа "Раскршће" Милице Јевић, Милоша Кецмана и Милана Бачкуље, прошлогодишњих добитника фестивалске награде Охрабрење.
У оквиру пратећег фестивалског програма биће одржани разговори и предавања о плесној и балетској критици и едукативана плесна радионица за ученике завршних разреда балетских школа и професионалне играче коју ће водити Драгана Булут, српска уметница која живи и ствара у Берлину.