Вести

АНСАМБЛ "КИР ЈАЊЕ" ОВОГОДИШЊИ ДОБИТНИК НАГРАДЕ "ЗЛАТНИ БЕОЧУГ", УРУЧЕЊЕ 11.04.

29 март 2013

Ансамбл представе "Кир Јања" овогодишњи је добитник Награде "Златни беочуг" за трајни допринос култури Града Београда за 20 година успешног играња представе. Признање, које додељује Културно-просветна заједница Београда, биће уручено у четвртак 11. априла у 12 часова на Великој сцени Народног позоришта.

Представа, по тексту Јована Стерије Поповића и у режији Егона Савина, премијерно је изведена 25. децембра 1992 и већ те године проглашена је за најзначајније остварење у култури.
У првој подели били су Предраг Ејдус (Кир Јања), Нада Блам (Јуца), Тамара Вучковић (Катица), Лепомир Ивковић (Мишић), Миленко Павлов (Кир Дима) и Михајло Викторовић (Петар).
Сценографију је урадио Герослав Зарић, костиме Бојана Никитовић, а музику је компоновала Ксенија Зечевић (1956-2006).
На Стеријином позорју 1993. године представа осваја три награде, а Предраг Ејдус добија и признање публике за најбоље глумачко остварење.
По избору позоришних критичара и београдских новинара "Кир Јања" је проглашена за најбољи комад и у тој години.
На Дан Народног позоришта ова представа добија још две награде и похвале: Предраг Ејдус и сценограф Герослав Зарић су лауреати Награде, а Нада Блам Похвале Народног позоришта.
Од првог извођења, представа је одиграна пред више од 70. 000 гледалаца. Гостовала је у Панчеву, Новом Саду, Вршцу, Лазаревцу, Пожаревцу, Бору, Ужицу, Приштини, Подгорици, Обреновцу, Крагујевцу, Неготину, Шапцу, Убу, Зајечару, Бору, Нишу, Бечу, Бања Луци, Скопљу, Куманову, Чикагу...
Предраг Ејдус, у улози Кир Јање, негативног комичног јунака којем је страст према новцу деформисала људски лик, и Лепомир Ивковић (Мишић) одиграли су свих 206 представа. Нада Блам је своју улогу једно време делила са Нелом Михаиловић. Улогу Кир Диме су, поред Миленка Павлова играли и Бошко Пулетић, Раде Миљанић и Пеђа Милетић, а Тамару Вучковић је заменила Златија Оцокољић, да би потом исти лик тумачиле и Милена Ђорђевиж и Данијела Томовиж.
Десило се једном да у улогу Катице за свега сат времена „ускочи” Лидија Стевановић, која је исту ролу у то време играла у Новом Саду, а слугу Петра играли су Михајло Викторовић, Борис Андрушевић и Богдан Михајловић; краце време ову улогу је тумачио, као гост, Јанош Тот, а потом Тома Трифуновић, Србољуб Милин и Бошко Пулетић.
М.Б.