Вести

Балет „Kо то тамо пева“ отворио у Бањалуци културну манифестацију „Дани Србије у Српској“

10 октобар 2019

Извођењем култне балетске представе београдског Народног позоришта „Ко то тамо пева“, у кореографији и режији Сташе Зуровца, 10. октобра на сцени Народног позоришта Републике Српске у Бањалуци, отворена је вишедневна културна манифестација „Дани Србије у Српској“.

Одушевљена публика у препуној сали наградила је громогласним аплаузом комплетан ансамбл. 

Уочи свечаног отварања, управница Народног позоришта у Београду Ивана Вујић изјавила је новинарима да је гостовање балетског ансамбла тек почетак добре сарадње два национална театра.

„Верујем да се она неће зауставити само на размени гостовања, него да ће подразумевати и копродукције, које ће спојити енергије нашег и позоришта Српске“, рекла је Вујићева.

Директор Балета Народног позоришта Kонстантин Kостјуков подсетио је да је представа "Kо то тамо пева" премијерно изведена у децембру 2004. године и истакао да није било лако „филм пренети на позорницу“.

„Олакшавајућа околоност нам је што је музика квалитетна и што говори много уместо речи, а наши плесачи, којих је укупно 37 у ансамблу, то одлично изводе и мислим да ће публика бити задовољна“, рекао је Kостјуков.

Генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић изразио је задовољство што ће се Србија у оквиру ове манифестације представити публици у Српској репрезентативним делима своје културе.

„Ово је диван повод и прилика да уживамо у добрим и лепим делима културе, те да још више ојачамо нашу сарадњу“, нагласио је Николић и најавио да ће у оквиру манифестације, до 24. октобра, у градовима широм Српске бити представљен богат културно-уметнички програм Србије.

Организатори Дана Србије у Српској су Министарство културе и информисања Србије уз подршку Генералног конзулата Србије у Бањалуци.