Vesti

Balet „Ko to tamo peva“ otvorio u Banjaluci kulturnu manifestaciju „Dani Srbije u Srpskoj“

10 oktobar 2019

Izvođenjem kultne baletske predstave beogradskog Narodnog pozorišta „Ko to tamo peva“, u koreografiji i režiji Staše Zurovca, 10. oktobra na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banjaluci, otvorena je višednevna kulturna manifestacija „Dani Srbije u Srpskoj“.

Oduševljena publika u prepunoj sali nagradila je gromoglasnim aplauzom kompletan ansambl. 

Uoči svečanog otvaranja, upravnica Narodnog pozorišta u Beogradu Ivana Vujić izjavila je novinarima da je gostovanje baletskog ansambla tek početak dobre saradnje dva nacionalna teatra.

„Verujem da se ona neće zaustaviti samo na razmeni gostovanja, nego da će podrazumevati i koprodukcije, koje će spojiti energije našeg i pozorišta Srpske“, rekla je Vujićeva.

Direktor Baleta Narodnog pozorišta Konstantin Kostjukov podsetio je da je predstava "Ko to tamo peva" premijerno izvedena u decembru 2004. godine i istakao da nije bilo lako „film preneti na pozornicu“.

„Olakšavajuća okolonost nam je što je muzika kvalitetna i što govori mnogo umesto reči, a naši plesači, kojih je ukupno 37 u ansamblu, to odlično izvode i mislim da će publika biti zadovoljna“, rekao je Kostjukov.

Generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić izrazio je zadovoljstvo što će se Srbija u okviru ove manifestacije predstaviti publici u Srpskoj reprezentativnim delima svoje kulture.

„Ovo je divan povod i prilika da uživamo u dobrim i lepim delima kulture, te da još više ojačamo našu saradnju“, naglasio je Nikolić i najavio da će u okviru manifestacije, do 24. oktobra, u gradovima širom Srpske biti predstavljen bogat kulturno-umetnički program Srbije.

Organizatori Dana Srbije u Srpskoj su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije uz podršku Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci.