Вести

Балетска представа „Дон Kихот“ у специјалном извођењу са гостима Софијом Матјушенскајом и Петром Ђорчевским

23 новембар 2022

У балету „Дон Kихот“ који ће бити изведен 24. новембра на Великој сцени (19,30) под диригентском управом Весне Шоуц, у главним улогама наступиће гошћа солисткиња из Балета Народног позоришта Софија Матјушенскаја (Kитри) и гост из Љубљане Петар Ђорчевски (Базил).

Солиста Ђорчевски, који ће први пут гостовати у Народном позоришту, након завршене Средње балетске школе „Лујо Давичо“ у Београду наставља стручно усавршавање на “Academié de danse Princesse Grace Monaco”, те у државној балетској школи у Бечу. 

Сезоне 2005/2006. постаје члан балета Бечке државне опере а наредне сезоне прикључује се балету националног театра у Словачкој где наступа у комплетном класичном и савременом репертоару и сарађује са реномираним светским педагозима и кореографима. 

Од 2007. је стални члан балетског ансамбла Словеначког националног театра у Љубљани, а 2015. бива промовисан у првака балета. 

Као првак балета 2013/2014. наступа са команијом Ballet im Revier (Немачка), а самостално гостује широм региона, Европе и света. 

Добитник је награде Lydia Wisiakova коју додељује Удружење балетских уметника Словеније, за улогу Тибалда („Ромео и Јулија“) као и за солистичку улогу у балетској вечери “Mozart vs. Schumann”. 

Од 2014. је члан УО СНГ Љубљана и уметнички саветник, а 2019. био је директор Балета СНГ Љубљана.

У подели за „Дон Кихота“ су и Миља Ђурић, Ада  Распор (Другарице), Хозе Иглесиас (Еспада), Милица Јевић Дрндаревић (Мерцедес), Божин Павловски (Дон Kихот) и Милош Kецман (Санчо Панса).

Галерија