Vesti

Baletska predstava „Don Kihot“ u specijalnom izvođenju sa gostima Sofijom Matjušenskajom i Petrom Đorčevskim

23 novembar 2022

U baletu „Don Kihot“ koji će biti izveden 24. novembra na Velikoj sceni (19,30) pod dirigentskom upravom Vesne Šouc, u glavnim ulogama nastupiće gošća solistkinja iz Baleta Narodnog pozorišta Sofija Matjušenskaja (Kitri) i gost iz Ljubljane Petar Đorčevski (Bazil).

Solista Đorčevski, koji će prvi put gostovati u Narodnom pozorištu, nakon završene Srednje baletske škole „Lujo Davičo“ u Beogradu nastavlja stručno usavršavanje na “Academié de danse Princesse Grace Monaco”, te u državnoj baletskoj školi u Beču. 

Sezone 2005/2006. postaje član baleta Bečke državne opere a naredne sezone priključuje se baletu nacionalnog teatra u Slovačkoj gde nastupa u kompletnom klasičnom i savremenom repertoaru i sarađuje sa renomiranim svetskim pedagozima i koreografima. 

Od 2007. je stalni član baletskog ansambla Slovenačkog nacionalnog teatra u Ljubljani, a 2015. biva promovisan u prvaka baleta. 

Kao prvak baleta 2013/2014. nastupa sa komanijom Ballet im Revier (Nemačka), a samostalno gostuje širom regiona, Evrope i sveta. 

Dobitnik je nagrade Lydia Wisiakova koju dodeljuje Udruženje baletskih umetnika Slovenije, za ulogu Tibalda („Romeo i Julija“) kao i za solističku ulogu u baletskoj večeri “Mozart vs. Schumann”. 

Od 2014. je član UO SNG Ljubljana i umetnički savetnik, a 2019. bio je direktor Baleta SNG Ljubljana.

U podeli za „Don Kihota“ su i Milja Đurić, Ada  Raspor (Drugarice), Hoze Iglesias (Espada), Milica Jević Drndarević (Mercedes), Božin Pavlovski (Don Kihot) i Miloš Kecman (Sančo Pansa).

Galerija