Vesti

HUMANITARNI VERDIJEV “RIGOLETO” SA GOSTIMA IZ ITALIJE I RUMUNIJE IZVEDEN POVODOM NACIONALNOG DANA SUVERENOG MALTEŠKOG REDA

22 jun 2016

Opera Đuzepa Verdija „Rigoleto“, pod dirigentskom upravom Dejana Savića, sa gostima iz Italije i Rumunije – Albertom Gazaleom i Elenom Mošuk, izvedena je 22. juna na Velikoj sceni povodom Nacionalnog dana Suverenog Malteškog Reda koji je i ove godine imao humanitarni karakter.
Na tom izvođenju, kojim je obeleženo i 15 godina od premijere te opere u četiri čina, tenor Dušan Plazinić nastupio je u ulozi Vojvode od Mantove, dvorska luda Rigoleto bio je bariton Gazale, Đildu je pevala sopran Mošukova, grofa Monterona dočarao je bas bariton Aleksandar Stamatović, plaćenog ubicu Sparafučila bas Dragoljub Bajić, a njegovu sestru Madalenu mecosopran Ljubica Vraneš.
Uloge su ostvarili i Mihailo Šljivić (Grof Čeprano/ Tamničar), Tatjana Mitić (Grofica Čeprano), Pavle Žarkov (Marulo), Igor Matvejev (Borsa), Nataša Rašić (Đovana) i Milica Stojčev (Paž).
U predstavi je učestvovao Orkestar, Hor i ansambl Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.
Opera "Rigoleto", u režiji Predraga Protića, premijerno je izvedena 9. juna 2001. godine sa solistima milanske Skale i, tri dana kasnije, 12. juna, sa solistima Opere Narodnog pozorišta.
Scenografiju je uradio Boris Maksimović, kostime Ljiljana Radonjić Orlić, koreografiju Vladimir Logunov, a asistent reditelja bila je Ivana Dragutinović Maričić koja je, u međuvremenu, obnovila Protićevu režiju.
Libreto prema drami „Kralj se zabavlja" Viktora Igoa, napisao je Frančesko Marija Pjave.
Deo prihoda od prodatih ulaznica biće namenjen humanitarnoj akciji "Make a WISH to the Sovereign Order of Malta“ namenjenoj deci i odraslima sa fizičkim i mentalnim invaliditetom.
Ovim projektom Ambasada Malteškog Reda u Srbiji namerava da ojača svoju solidarnost i prisustvo u srpskom društvu, uz potpuno poštovanje prema tradicijama, identitetu i kulturi njenog plemenitog naroda u duhu ekumenskog bratstva između pravoslavnih i katoličkih hrišćana.
Korisnici projekta biće deca i odrasli sa psihičkim i fizičkim invaliditetom koji borave u dve institucije - Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju u Sremčici i Domu za žensku decu ometenu u razvoju pri pravoslavnom manastiru Svete Petke u Izvoru.
Uoči početka predstave, publici u prepunoj sali obratio se ambasador Malteškog Reda u Beogradu Alberto di Luka koji je, između ostalog, podsetio da je humanitarna i društvena predanost s kojom Malteški Red nastupa već više od 900 godina danas dobro poznata jer je prisutna u 120 zemalja sveta.
– Tokom vekova životi ljudi su se duboko menjali, ali stari moto naše misije „Tuitio Fidei et Obseqvium Pauperum“ (Zaštita vere i služenje siromašnima) u službi čovečanstvu, njegovim pravima i dostojanstvu života, ostao je nepromenjen, vanvremenski i potpuno isti. Želim da podsetim kako su vrednosti i znaćenje naše ideje, kao i posvećenost Malteškog reda globalno prepoznati i potvrđeni i na Svetskom humanitarnom samitu koji je prošlog meseca održan u Istanbulu – rekao je gospodin Alberto di Luka.  
On se posebno zahvalio nacionalnim i lokalnim institucijama Republike Srbije na saradnji koja, kako je istakao, karakteriše naše odlične bilateralne odnose, uvek inspirisane zajedničkim vrednostima koje nas ujedinjuju.
– Imam posebnu čast da vas obavestim da smo, zahvaljujući Globalnom fondu za zaboravljene ljude, Ministarstvu spoljnih poslova Tajvana i italijanskoj kompaniji Original Marines, u mogućnosti da ispunimo mnoge želje štićenika dva centra u Srbiji; Doma za decu i omladinu ometenu u razvoju u Sremčici i Doma za žensku decu ometenu u razvoju pri pravoslavnom manastiru Svete Petke u Izvoru. Većina želja i potreba za medicinskom opremom, industrijskim mašinama za pranje i sušenje veša za ustanovu u Izvoru, kao i veće količine odeće i mašina za pranje i sušenje veša za ustanovu u Sremčici, već su isporučene. Radimo na tome da za ustanovu u Sremčici nabavimo i autobus sa 20 sedišta, kao i ambulantna kola za Izvor. Hvala svim donatorima, kao i svima vama koji ste došli večeras da zajedno slavite s nama. Neka dugo živi prijateljstvo između Republike Srbije i Suverenog Malteškog reda – kazao je ambasador di Luka.
M.B.

Više fotografija možete pogledati OVDE