Вести

„Балкански шпијун“ гостује на Бок фесту у Бјеловару

7 мај 2024

Представа „Балкански шпијун“, по тексту Душана Kовачевића, у режији и драматургији Татјане Мандић Ригонат, гостоваће 8. и 9. маја на Бок фесту у Бјеловару.

Реч је о манифестацији ревијалног карактера која окупља најзначајнија остварења професионалних театара из Хрватске и региона, а представа Народног позоришта, због изузетног интересовања, биће једина која ће имати два извођења.

Уједно, 9. маја биће обележен и значајан јубилеј – стото извођење.

У фокусу ове верзије чувене Kовачевићеве драме, налази се тема друштвене параноје, медијска пропаганда, производња страха и непријатеља; све што је у њу додато преузето је из документарне грађе из разних српских медија, а сваки лик представља парадигму одређених стања, профила, тенденција...

У раду на представи упориште је била драма која се веома разликује од сценарија за култни филм из 1984. године.

У подели су Љубомир Бандовић, Нела Михаиловић, Душанка Стојановић Глид, Kатарина Марковић, Милутин Милошевић и Вања Милачић.

У представи суделују и музичари Владимир Гурбај, Елио Ригонат, Иван Мирковић и Данило Тирнанић.

„Балкански шпијун“ је учествовао на бројним такмичарским и ревијалним фестивалима у земљи и региону - „Дани Зорана Радмиловића“, „Театар на раскршћу“, „Дани комедије”, „Дани Миливоја Живановића“, „Позоришно пролеће“, „Нушићеви дани“, „Међународни фестивал малих сцена Ријека”, „Дани сатире Фадила Хаџића“, Театар фест „Петар Kочић“, „Дубровачке љетне игре”, „Будва град театар”, Пургаторије…

Од премијере, 1. октобра 2018. године, освојено је укупно 15 награда – две у целини и 13 појединачних. 

Галерија