Vesti

„Balkanski špijun“ gostuje na Bok festu u Bjelovaru

7 maj 2024

Predstava „Balkanski špijun“, po tekstu Dušana Kovačevića, u režiji i dramaturgiji Tatjane Mandić Rigonat, gostovaće 8. i 9. maja na Bok festu u Bjelovaru.

Reč je o manifestaciji revijalnog karaktera koja okuplja najznačajnija ostvarenja profesionalnih teatara iz Hrvatske i regiona, a predstava Narodnog pozorišta, zbog izuzetnog interesovanja, biće jedina koja će imati dva izvođenja.

Ujedno, 9. maja biće obeležen i značajan jubilej – stoto izvođenje.

U fokusu ove verzije čuvene Kovačevićeve drame, nalazi se tema društvene paranoje, medijska propaganda, proizvodnja straha i neprijatelja; sve što je u nju dodato preuzeto je iz dokumentarne građe iz raznih srpskih medija, a svaki lik predstavlja paradigmu određenih stanja, profila, tendencija...

U radu na predstavi uporište je bila drama koja se veoma razlikuje od scenarija za kultni film iz 1984. godine.

U podeli su Ljubomir Bandović, Nela Mihailović, Dušanka Stojanović Glid, Katarina Marković, Milutin Milošević i Vanja Milačić.

U predstavi sudeluju i muzičari Vladimir Gurbaj, Elio Rigonat, Ivan Mirković i Danilo Tirnanić.

„Balkanski špijun“ je učestvovao na brojnim takmičarskim i revijalnim festivalima u zemlji i regionu - „Dani Zorana Radmilovića“, „Teatar na raskršću“, „Dani komedije”, „Dani Milivoja Živanovića“, „Pozorišno proleće“, „Nušićevi dani“, „Međunarodni festival malih scena Rijeka”, „Dani satire Fadila Hadžića“, Teatar fest „Petar Kočić“, „Dubrovačke ljetne igre”, „Budva grad teatar”, Purgatorije…

Od premijere, 1. oktobra 2018. godine, osvojeno je ukupno 15 nagrada – dve u celini i 13 pojedinačnih.