Вести

Баритон из Бугарске Kрум Галабов гостовао у улози Скарпије у Пучинијевој „Тоски“, Ана Рупчић певала насловну ролу

23 јануар 2019

У опери Ђакома Пучинија „Тоска“, која је 23. јануара изведена на Великој сцени под диригентском управом Дејана Савића, насловну ролу певала је сопран Ана Рупчић, док је у улози окрутног шефа полиције Скарпије наступио гост из Бугарске, баритон Kрум Галабов.

У овој мелодрами са снажном политичком потком, чија се радња дешава на фону Наполеонових ратова и промене режима на Апенинском полуострву, Тоскиног љубавника - сликара Марија Kаварадосија дочарао је тенор Душан Плазинић, а политичког затвореника Анђелотија бас Вук Матић.

Улоге су остварили и Михаило Шљивић (Црквењак), Дарко Ђорђевић (Сполета), Предраг Глигорић (Шароне), Свето Kастратовић (Тамничар) и Невена Матић (Пастир). 

У представи су учествовали Оркестар и Хор Опере Народног позоришта, као и чланови Дечијег хора „Хориславци".

Концертмајстор је била Весна Јансенс, шеф Хора Ђорђе Станковић, а диригент бинске музике Стефан Зекић. 

„Тоска" је премијерно изведена 2. априла 2014. године у режији госта из Македоније Дејана Прошева.

Сценограф је Мираш Вуксановић, костимограф Kатарина Грчић, док је видео продукцију урадио Петар Антоновић.

Признати баритон Галабов, који је први пут наступио у Народном позоришту, гостовао је током досадашње каријере на бројним позоришним и фестивалским сценама у Бугарској и иностранству (Италија, Русија, Аргентина, Немачка, Тајван, Аустрија, Швајцарска...)

Његов оперски репертоар, осим Скарпије, обухвата и улоге у операма „Трубадур“ (Гроф Луна), „Травијата“ (Жорж Жермон), „Љубавни напитак“ (Белкоре), „Боеми“ (Марсел), „Пајаци“ (Силвио), „Kармен“ (Ескамиљо), „Риголето“ (Риголето), „Аида“ (Амонасро), „Отело“ (Јаго)...   
М.Б. 

Галерија