Vesti

Bariton iz Bugarske Krum Galabov gostovao u ulozi Skarpije u Pučinijevoj „Toski“, Ana Rupčić pevala naslovnu rolu

23 januar 2019

U operi Đakoma Pučinija „Toska“, koja je 23. januara izvedena na Velikoj sceni pod dirigentskom upravom Dejana Savića, naslovnu rolu pevala je sopran Ana Rupčić, dok je u ulozi okrutnog šefa policije Skarpije nastupio gost iz Bugarske, bariton Krum Galabov.

U ovoj melodrami sa snažnom političkom potkom, čija se radnja dešava na fonu Napoleonovih ratova i promene režima na Apeninskom poluostrvu, Toskinog ljubavnika - slikara Marija Kavaradosija dočarao je tenor Dušan Plazinić, a političkog zatvorenika Anđelotija bas Vuk Matić.

Uloge su ostvarili i Mihailo Šljivić (Crkvenjak), Darko Đorđević (Spoleta), Predrag Gligorić (Šarone), Sveto Kastratović (Tamničar) i Nevena Matić (Pastir). 

U predstavi su učestvovali Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta, kao i članovi Dečijeg hora „Horislavci".

Koncertmajstor je bila Vesna Jansens, šef Hora Đorđe Stanković, a dirigent binske muzike Stefan Zekić. 

„Toska" je premijerno izvedena 2. aprila 2014. godine u režiji gosta iz Makedonije Dejana Proševa.

Scenograf je Miraš Vuksanović, kostimograf Katarina Grčić, dok je video produkciju uradio Petar Antonović.

Priznati bariton Galabov, koji je prvi put nastupio u Narodnom pozorištu, gostovao je tokom dosadašnje karijere na brojnim pozorišnim i festivalskim scenama u Bugarskoj i inostranstvu (Italija, Rusija, Argentina, Nemačka, Tajvan, Austrija, Švajcarska...)

Njegov operski repertoar, osim Skarpije, obuhvata i uloge u operama „Trubadur“ (Grof Luna), „Travijata“ (Žorž Žermon), „Ljubavni napitak“ (Belkore), „Boemi“ (Marsel), „Pajaci“ (Silvio), „Karmen“ (Eskamiljo), „Rigoleto“ (Rigoleto), „Aida“ (Amonasro), „Otelo“ (Jago)...   
M.B. 

Galerija