Вести

У оквиру Београдске летње сцене на Ташмајдану, Народно позориште учествује са музичко-сценским делом „Светлост“ и представом „Бела кафа“ (ОТКАЗАНО)

5 јун 2020

У оквиру Београдске летње сцене – Позоришта на Ташмајдану, Народно позориште у Београду учествоваће  9. јула са музичко-сценским делом СВЕТЛОСТ, у коме ће наступити солисти Опере и Балета националног театра и 10. јула са, представом БЕЛА КАФА Алексадра Поповића, у режији Милана Нешковића.

У музичко-сценском делу „Светлост", под диригентским управама Дејана Савића, Зорице Митев Војновић и Ђорђа Павловића наступиће Јадранка Јовановић, Снежана Савичић Секулић, Александра Ангелов, Јанко Синадиновић, Миодраг Д. Јовановић, Александра Стаменковић, Љубодраг Беговић, Александар Дојковић, Иванка Раковић Kрстоношић, Љубица Вранеш и Драгутин Матић.

Ансамбл Балета представиће се сегментима из представа „Успавана лепотица”, „Kрцко Орашчић", „Лабудово језеро” и „Kо то тамо пева”.

Наступиће Теодора Спасић, Јовица Бегојев, Олга Олћан, Инес Ивковић, Оља Ђукић, Татјана Татић, Јован Веселиновић, Сања Нинковић, Милан Рус, Маја Стојаков, Милена Огризовић, Љиљана Велимиров, Бојана Жегарац Kнежевић и Игор Пастор.

Дан касније, 10. јула, биће изведена драма Александра Поповића „Бела кафа“, у режији Милана Нешковића. 

Признати драмски писац у „Белој кафи" напушта своје омиљено подручје периферијског миљеа и смешта догађаје у имућну породицу фабриканта Момчила Јабучила у периоду од избијања рата 1941, па до друге половине шездесетих година.
Редитељ Нешковић, који је заједно са драматургом Молином Удовички Фотез урадио адаптацију овог текста написаног крајем осамдесетих година прошлог века, не бави се идеологијом комуниста, националиста, алузијама на распад Југославије из 90-их, већ систематском пропашћу породице, која је основна јединица грађе сваког друштва.

У подели су Бранко Видаковић (Момчило Јабучило), Олга Одановић (Мајка Јања), Павле Јеринић (Дели Јова), Вања Ејдус (Црква Ружица), Ненад Стојменовић (Срђа Злопоглеђа) и Нада Шаргин (Зора Шишарка).

Улазнице могу да се купе на благајни Народног позоришта у Београду, онлајн путем сајта Народног позоришта, као и на благајни стадиона Ташмајдан. 

Радно време билетарнице Народног позоришта је од 11 до 15 часова и од 17 до 19 часова.

---------------------------------------------------------------------------

САОПШТЕЊЕ ПОВОДОМ ПРЕКИДА ПОЗОРИШНОГ ПРОГРАМА НА ТАШМАЈДАНУ, ОБЈАВЉЕНО 29. ЈУНА:

О наставку Београдске летње сцене ће се одлучивати када се за то стекну услови

Услед новонастале ситуације, промене епидемиолошке слике вируса Covid-19 и најновијих одлука медицинског кризног штаба Републике Србије, којим се ограничава окупљање на затвореном и отвореном простору до 200 особа, зауставља се позоришни програм Београдске летње сцене на Ташмајдану, саопштили су организатори 29. јуна.

"Ова манифестација је осмишљена управо да би се превазишао проблем прекида рада позоришта услед пандемије вируса Covid-19 и увођења ванредног стања са добром жељом да се настави позоришни живот у нашем граду.
Овај јединствени подухват, који је на једном месту окупио сва београдска, многа српска позоришта, приватне и независне продукције, са идејом да публици и свим гостима Београда крајем јуна и током јула омогући гледање више од 40 позоришних представа, показао је да су уметници и публика са великом радошћу ишчекивали поновни сусрет уживо и нове позоришне доживљаје", наводи се у саопштењу.

Град Београд се захваљује свим позориштима, уметницима, учесницима и публици Београдске летње сцене о чијем евентуалном наставку ће се одлучивати када се за то стекну услови, а у међувремену за све купљене улазнице може да се изврши поврат новца на благајнама матичних позоришта.