Вести

„Царство мрака“ најбоља представа на „Позоришном пролећу“, награде за Олгу Одановић и Хану Селимовић

23 април 2018

Драма „Царство мрака“ према тексту Лава Николајевича Толстоја, у режији Игора Вука Торбице, одлуком стручног жирија проглашена је за најбољу представу на трећем театарском фестивалу „Позоришно пролеће“ у Шапцу.

Стручни жири, у којем су били редитељ Карпо Аћимовић Година из Љубљане, македонски глумац Никола Ристановски и редитељ Александар Лукач из Торонта, одлучио је да Награда за најбољу глумицу припадне Хани Селимовић за улогу Анисје у истој представи.

Међу лауреатима је и Олга Одановић којој је припала Награда за глумачко остварење за улоге Матрјоне у „Царству мрака“ и улогу Мајке Југовића у „Царству небеском“.

Фестивал је одржан од 16. до 23. априла, а Народно позориште у Београду учествовало је у званичној селекцији са две представе – „Царство мрака“ и „Царство небеско – епика Балканика“.

У селекцији Зорана Карајића, који је и директор фестивала, изведене су и представе „Урнебесна трагедија“ (Атеље 212), „Мала мађарска порнографија“ (Новосадско позориште), „Тако је ако вам се чини“ (Југословеснко драмско позориште), „Рубиште“ (Шабачко позориште) и „Из живота инсеката“ (Београдско драмско позориште).
М.Б.