Вести

Чувена лондонска музичка кућа „Дека“ поново објавила снимке седам оперских представа Народног позоришта

19 фебруар 2019

Чувена лондонска музичка кућа „Дека“ одлучила је да после 63. године, овога пута,  са комплетно дигитално ремастеризованим звуком, поново објави снимке оперских представа у којима су учествовали солисти и Хор Опере Народног позоришта у Београду.

Реч је о операма „Борис Годунов“ и „Хованшчина“ Модеста Мусорског, „Сњегурочка“ Николаја Римског Kорскаова, „Пикова дама“ и „Евгеније Оњегин“ Петра Иљича Чајковског, „Kнез Игор“ Александра Бородина и „Иван Сусањин“ Михаила Глинке који су 1955. године биле снимљене на магнетофону, са стереофонским звуком.

Извођењем прве четири опере дириговао је Kрешимир Барановић, а осталим Оскар Данон.

Kао једини разлог зашто су после толико година поново објављени, „Дека“ је навела да је реч о одличним снимцима!

Познато је да је осим „живих“ гостовања у Европи, којима се Опера Народног позоришта прослављала између 1954. и 1969. године, популарности знато доприносила и снимљена плоча на којој су биле поменуте опере.

Певано је на руском језику, а снимано у Дому културе „Браћа Стаменковић“ под нимало лаким условима, иако је „Дека“ донела електронску технику из Лондона.

Упркос томе, резултат је био сјајан и 1956. године, у Паризу je додељен Гран при нашој „Хованшчини“ као најбоље смимљеној грамофонској плочи једне опере у претходној години.

Та награда подигла је интересовање и љубитеља опере и оперских стручњака, па је наше извођење „Хованшчине“ на првом гостовању Опере Народног позоришта у Паризу (1956.) било заиста задивљујуће.

О томе сведочи и податак да је париско позориште Шанзелизе две вечери заредом било препуно,  а оперу је директно преносио Радио Париз. 
М.Б.