Вести

ДЕЈАН САВИЋ РУКОВОДИО МЕЂУНАРОДНИМ МАЈСТОРСКИМ КУРСОМ ИЗ ОПЕРСКОГ ДИРИГОВАЊА У БУГАРСКОМ ГРАДУ РУСЕУ

25 мај 2015

У организацији агенције Плави Дунав из Беча, током маја ове године је у бугарском подунавском граду Русеу одржан десети по реду Међународни мајсторски курс из оперског дириговања.
Под управом и инструкцијама маестра Дејана Савића, главног диригента Опере и Балета Народног позоришта у Београду, полазници курса су студирали, а потом и изводили ремек дела оперске литературе - ове године избор је пао на Тоску Ђакома Пучинија, Риголето Ђузепа Вердија и Моцартовог Дон Жуана.
У сарадњи са изврсним солистима, хором и оркестром Државне опере из Русеа, иначе носиоца престижне награде за најбољу музичку установу у Бугарској за 2014. годину, млади диригенти из Аустралије, Јапана, Кине, САД, Велике Британије и Француске, успешно су дебитовали смењујући се за оперским пултом пред задовољном публиком.
Национална радио телевизија Бугарске БТР посветила је прилог овој манифестацији која се усталила у иначе богатом и разноликом културном животу наших суседа, емитујући снимљени разговор са маестром Савићем и истичући у први план његово знање и искуство, као и вољу да их у потпуности пренесе на младе сараднике што за резултат има управо овакве представе, које је публика имала прилике да прати.
По први пут, због све већег интересовања сваке наредне године, мајсторски курс је подељен на две целине, тако да ће нова група полазника у августу, поново са маестром Савићем као ментором, припремати изводити дела Пучинија, Росинија и Моцарта. Овога пута ће на репертоару младе колеге поновити Тоску, а обновити легендарног Севиљског берберина и, на исту тему, Фигарову женидбу.