Vesti

DEJAN SAVIĆ RUKOVODIO MEĐUNARODNIM MAJSTORSKIM KURSOM IZ OPERSKOG DIRIGOVANjA U BUGARSKOM GRADU RUSEU

25 maj 2015

U organizaciji agencije Plavi Dunav iz Beča, tokom maja ove godine je u bugarskom podunavskom gradu Ruseu održan deseti po redu Međunarodni majstorski kurs iz operskog dirigovanja.
Pod upravom i instrukcijama maestra Dejana Savića, glavnog dirigenta Opere i Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, polaznici kursa su studirali, a potom i izvodili remek dela operske literature - ove godine izbor je pao na Tosku Đakoma Pučinija, Rigoleto Đuzepa Verdija i Mocartovog Don Žuana.
U saradnji sa izvrsnim solistima, horom i orkestrom Državne opere iz Rusea, inače nosioca prestižne nagrade za najbolju muzičku ustanovu u Bugarskoj za 2014. godinu, mladi dirigenti iz Australije, Japana, Kine, SAD, Velike Britanije i Francuske, uspešno su debitovali smenjujući se za operskim pultom pred zadovoljnom publikom.
Nacionalna radio televizija Bugarske BTR posvetila je prilog ovoj manifestaciji koja se ustalila u inače bogatom i raznolikom kulturnom životu naših suseda, emitujući snimljeni razgovor sa maestrom Savićem i ističući u prvi plan njegovo znanje i iskustvo, kao i volju da ih u potpunosti prenese na mlade saradnike što za rezultat ima upravo ovakve predstave, koje je publika imala prilike da prati.
Po prvi put, zbog sve većeg interesovanja svake naredne godine, majstorski kurs je podeljen na dve celine, tako da će nova grupa polaznika u avgustu, ponovo sa maestrom Savićem kao mentorom, pripremati izvoditi dela Pučinija, Rosinija i Mocarta. Ovoga puta će na repertoaru mlade kolege ponoviti Tosku, a obnoviti legendarnog Seviljskog berberina i, na istu temu, Figarovu ženidbu.