Вести

Десетоминутне овације за балет "Хазарски речник - Ловци на снове" на 4. Бијеналу плеса у колумбијском граду Кали

3 новембар 2019

Балету Народног позоришта у Београду припала је част да отвори 4. Бијенале плеса у колумбијском граду Кали, изводећи балет "Хазарски речник - Ловци на снове" у  режији Ливије Пандур и кореографији Роналда Савковића, према делу великог домаћег писца Милорада Павића.

Представа је урађена у копродукцији са Опером и театром Мадленианум, а ово је први наступ ван граница наше земље.

На фестивалу наступа преко 800 уметника, играча из 11 земаља - Бразила, Шпаније, Мексика, Сенегала, Канаде, Француске, Јапана, Чилеа, и наравно Колумбије. 

Балет Народног позоришта је прва компанија из нашег региона која је наступила на овом значајном фестивалу 28. и 29 октобра. 

Публика у препуном "Театру Муниципал" је овацијама и аплаузом дугим десет минута испратила наше уметнике који су надахнуто, мотивисано, технички супериорно наступили, остваривши фантастичну интеракцију са гледаоцима. 

Наше представнике примила је министарка за културу Колумбије, госпођа Кармен Васкез и захвалила им на доласку у ову пријатељску земљу.

У оквиру фестивала Константин Костјуков директор Балета Народног позоришта одржао је мастер клас класичног балета који је одлично прихваћен и коме је присуствовао велики број играча из региона. Због великог интересовања уметника, балетски клас је морао бити поновљен да би сви заинтересоване уметници могли да присуствују.

Након тога, турнеја је успешно настављена наступима 9. и 10. новембра у престоници Еквадора, прелепом граду Кито, а потом 15. и 16. новембра у Лохи, туристичком граду на југу те земље, на фестивалу „Артес Вивас“.

Овај једночини балет, премијерно изведен 19. маја 2018. године на Великој сцени, уједно, представља и омаж чувеном словеначком и европском позоришном редитељу Томажу Пандуру (1963-2016) који је драмску представу „Хазарски речник“ поставио 2002. године на сцени београдског Центра "Сава".

Из тог позоришног комада, у тиму су сада, осим Савковића и Ливије Пандур, и наша чувена балерина и кореографкиња Соња Вукићевић, која је, после 24. године, поново наступила на сцени свог некадашњег матичног театра.

У овој „фантазмагоријској и метафоричној поеми преведеној у покрет“, наступају и Сања Нинковић, Тијана Шебез, Љиљана Велимиров, Маја Стојаков, Ада Распор, Мина Радоја, Милена Огризовић, Дејан Коларов, Милан Рус, Игор Пастор, Никола Бјанко, Милош Живановић, Карлос Алварадо и Антонио Бибо. 

Ауторску музику, специјално за овај балетски пројекат, компоновао је Мирослав Бако, сценографију је креирала кућа за дизајн и концептуалну уметност НУМЕН, костимографкиња је Ангелина Атлагић, а дизајнер светла Јаша Коцели.