Вести

ДИРИГЕНТКИЊА ЗОРИЦА МИТЕВ ВОЈНОВИЋ И ШЕСТОРО СОЛИСТА ПРЕМИЈЕРНО НАСТУПИЛИ У ВЕРДИЈЕВОЈ ОПЕРИ "МОЋ СУДБИНЕ"

12 април 2017

Вердијева опера у четири чина "Моћ судбине", први пут под диригентском управом Зорице Митев Војновић, изведена је у среду 12. априла на Великој сцени.
У тој мрачној авантуристичкој причи о страстима љубави, мржње и освете, о немилосрдном прогону, самоодрицању и на крају о смрти и опросту, премијерно су наступили солисти Драгутин Матић (Дон Карлос), Љубица Вранеш (Прециозила), Драгољуб Бајић (Гвардијан), Невена Матић (Собарица), Страхиња Ђокић (Маркиз) и Михаило Шљивић (Алкаде).
Главну сопранску ролу (Леонора) певала је Ана Рупчић, тенорску (Дон Алваро) Дејан Максимовић, док је значајна баритонска улога Фра Мелитонеа била поверена Небојши Бабићу.
У ролама Трабука и Хирурга наступили су Слободан Живковић и Предраг Глигорић.
Било је ово треће извођење "Моћи судбине" која је премијерно изведена 25. фебруара, под диригентском управом Дејана Савића, и у режији госта из Италије Алберта Палоше.
У тој опери, за коју је либрето написао Франческо Марија Пјаве, на основу драме „Дон Алваро“, шпанског писца Анхела де Саведре из 1835. године, уз придодавање једне сцене из Шилеровог „Валенштајна“, учествовао је Оркестар, Хор и Балет Народног позоришта у Београду.
Концертмајстор је била Едит Македонска, а шеф Хора Ђорђе Станковић.
Сценограф је Мираш Вуксановић, избор и адаптацију костима урадила је Катарина Грчић Николић, кореограф је Дејан Коларов, а мајстор светла Тереза Гаргано, која је са Иваном Драгутиновић Маричић и помоћник редитеља.
У ауторској екипи су и Матео Анселми и Ана Григоровић (асистенти редитеља), Дијана Цветковић и Патрик Бернс (асистенти диригента) и Јасна Сарамандић (асистент сценографа).
М.Б.