Вести

Диригенткињи Зорици Митев Војновић уручен Сребрњак Народног позоришта

20 новембар 2019

Сребрњак за допринос и развој оперске уметности у раду Народног позоришта уручен је 20. новембра диригенткињи Зорици Митев Војновић, уочи Бизеове опере „Кармен“, чијим извођењем је дириговала. .

На краткој пригодној свечаности, одржаној на Великој сцени, признање је примила из руку директорке и првакиње Опере, сопрана Јасмине Трумбеташ Петровић.

Уручујући Сребрњак, указала је да он заслужено припада Зорици Митев Војновић за њен дугогодишњи, предан и пожртвован рад у Народном позоришту, који траје више од три и по деценије.

Захваливши се на награди, госпођа Митев Војновић је рекла да она представља признање за њен вишедеценијски рад у националном театру.

„У овај Сребрњак, уткан је не само мој рад, него и рад свих мојих колега, у Оркестру, Хору, свих солиста, стручних сарадника, Технике... и овом приликом се свима и захваљујем. Хвала и вама драга публико и драги пријатељи који сте вечерас овде са нама. Овај Сребрњак, за мене, није од сребра, него је, заправо, од чистог злата“, казала је Зорица Митев Војновић коју су присутни поздравили дугим и снажним аплаузом.

У опери „Кармен“, насловну јунакињу, оперску „femme fatale“, којој је највећа светиња слобода, а тек онда љубав, дочарала је мецосопран Драгана дел Монако, улогу Микаеле, девојке са села певала је сопран Александра Стаменковић, војник Дон Хозе био је тенор Јанко Синадиновић, а тореадор Ексамиљо баритон Миодраг Д. Јовановић.

У том оперском ремек-делу, у чијем средишту је прича о фаталној Циганчици Кармен, симболу сензуалне, страствене, независне жене чија љубав према слободи опстаје и пред лицем смрти, а које је настало по новели Проспера Меримеа, улоге су остварили и Иванка Раковић Крстоношић (Фраскита), Ивана Живадиновић (Мерцедес), Мирослав Марковски (Моралес), Дарко Ђорђевић (Ремандадо), Михаило Шљивић (Зунига), Павле Жарков (Данкаиро), Исидора Просен (Циганчица), Мирела Чубра (Мануелита), Дејан Васиљевић (Лилас Пастја) и Наташа Радовановић (Продавачица цвећа)

Као балетски солисти наступили су Олга Олћан и Милош Маријан. 

У представи су учествовали Оркестар, Хор и ансамбл Балета Народног позоришта у Београду, Оперски студио „Борислав Поповић“, као и Дечији хор "Хориславци".

Концертмајстор је била Едит Македонска, а шеф Хора Ђорђе Станковић.

Опера у четири чина "Кармен", у режији Небојше Брадића, имала је три равноправне премијере - 24. и 25. марта и 7. априла 2012. године.

Сценографију је креирао Герослав Зарић, костиме је урадила Катарина Грчић Николић, а кореографију Емилија Јовановић.
М.Б. 

Биографију Зорице Митев Војновић можете погледати ОВДЕ

 
 

Галерија