Вести

ДРАМА „БИЗАРНО“ У ТАКМИЧАРСКОЈ СЕЛЕКЦИЈИ 59. СТЕРИЈИНОГ ПОЗОРЈА

25 март 2014

Драма “Бизарно”, по тексту Жељка Хубача и у режији Снежане Тришић, уврштена је у Селекцију националне драме и позоришта на 59. Стеријином позорју које ће крајем маја бити одржано у Новом Саду.
Према избору селектора Стеријиног позорја Игора Бојовића, у оквиру такмичарске селекције биће изведене и представе "Уносно место" по тексту Островског у режији Егона Савина и извођењу Југословенског драмског позоришта из Београда и Нушићева "Госпођа министарка" коју ће, у режији Татјане Мандић Ригонат извести београдско Позориште "Бошко буха".
Нушићевом "Ожалошћеном породицом", коју је режирао Никола Пејаковић, представиће се Народно позориште Републике Српске из Бањалуке а сомборско Народно позориште извешће драму "Госпођа Олга", по тексту Милутина Бојића у режији Горчина Стојановића.
Представу "Принцип (Мали ми је овај гроб)", по тексту Биљане Србљановић у режији Михала Задара, извешће Шаулшпилхаус из Беча, а с драмским делом "Неопланта" , рађеним по роману Ласла Вегела у режији Андраша Урбана, наступиће Новосадско позориште/Ујвидеки синхаз.
У такмичарском програму Стеријиног позорја су и представа Београдског драмског позоришта "Трпеле", Милене Деполо и Бобана Скерлића, који је и редитељ и "Коштана", Борисава Станковића, у Урбановој режији и извођењу Народног позоришта из Суботице.
Представа “Бизарно, коју је Народно позориште у Београду урадило у копродукцији са Шабачким позориштем, премијерно је изведена 1. октобра 2013. године у Шапцу и 12. октобра на Сцени “Раша Плаовић”.
Хубачев црнохуморни комад, који има троделну структуру, у оквиру које глумци играју по три лика, је прича о трауматизованом друштву и појединцима који се лече кроз агресију, деструкцију и самодеструкцију.
У њему се на бизарно духовит начин преламају језиви злочини, смрт, насиље, убиства и самоубиства, трауме, зависности, сексуално злостављање и екплоатација жена, деструкција и самодеструкција, историјско и географско наслеђе и предодређење, кроз катаклизмично осећање безнађа у свакодневном животу и односима.
М.Б.

Више о представи можете прочитати ОВДЕ

Представе