Вести

ДРАМА "ХЕНРИ ШЕСТИ" ИЗВЕДЕНА У ВИЛИ „СТАНКОВИЋ“ НА ПРВОМ „ШЕКСПИР ФЕСТИВАЛУ"

22 јун 2014

Представа Народног позоришта у Београду „Хенри Шести", по тексту Вилијема Шекспира и у режији Никите Миливојевића, изведена је у недељу 22. јуна на првом „Шекспир фестивалу" који се одржава у Чортановцима, у прелепом амбијенту виле „Станковић“.
Публика у препуном гледалишту испратила је бурним аплаузом глумачку екипу коју је у насловној улози предводио Хаџи Ненад Маричић.
У великом ансамблу били су и Предраг Ејдус (Бискуп од Винчестера, касније кардинал), Дејан Карлечик (Војвода од Глостера), Борис Пинговић (Војвода од Самерсета), Небојша Кундачина (Лорд Талбот), Бранко Јеринић (Ерл од Ворика), Бранислав Томашевић (Ерл од Сафока), Слободан Бештић (Ричард Плантаџенет), Александар Срећковић (Шарл, краљ Француске), Павле Јеринић (Вернон), Бојан Кривокапић (Бесит) и Јелена Ђулвезан (Јована од Орлеана).
У овој трагикомедији са елементима гротеске, која је премијерно изведена 11. маја 2012. године у чувеном Глоб театру у Лондону, у оквиру "Културне олимпијаде", наступили су и музичари Бора Дугић (фрула), Зоран Живковић (виолина) и Душан Стојановић (хармоника).
Осим Народног позоришта, на овој манифестацији ревијалног карактера, која се одржава од 19. до 25. јуна, учествују и театри из Енглеске, Америке, Грузије, Грчке, Финске и Словеније, као и значајни шекспиролози, едукатори и уметници у пратећем програму.
Организатор Итака Арт Центар истиче да је идеја фестивала, јединственог у овом делу Европе, да негује дела највећег светског драмског ствараоца представљањем атрактивног позоришног програма под ведрим небом, како је то било у Шекспирово време.
Представе се изводе у једној од најлепших летњих резиденција у Србији, направљеној на обали Дунава по угледу на средњевековне замкове у Ломбардији.
Идеју о оснивању фестивала покренуо је редитељ Никита Миливојевић који је поред велике љубави према Шекспиру, био вођен и жељом да се вила "Станковић", изузетан простор затворен за јавност, учини атрактивним културно-туристичким местом.
М.Б.