Вести

Драматург Имануел Шипер из чувене немачке позоришне трупе „Римини протокол“ одржао перформативно предавање и радионицу на Сцени „Раша Плаовић“

26 фебруар 2019

У оквиру дводневног гостовања у Народном позоришту, драматург Имануел Шипер из чувене немачке позоришне трупе „Римини протокол“ одржао је 26. фебруара, прве вечери свог боравка, перформативно предавање под називом Релационе драматургије и инсценирана пост-демократија у тетралогији „Држава 1-4“ колектива  „Римини протокол".

Пред многобројном публиком, на Сцени „Раша Плаовић“, угледног госта поздравила је в.д. управница Народног позоришта Ивана Вујић која је, између осталог, казала да ово предавање, уједно, представља и почетак нове програмске линије Националног театра „Платформа“ која ће се бавити едукацијом професионалаца из области извођачких уметности, као и едукацијом публике.

Током предавања, гледаоци су могли да се упознају са праксом трупе „Римини протокол“ као и са начином рада на њиховој продукцији – тетралогији „Држава 1-4” која је реализована у сарадњи са четири позоришта и једним излагачким простором.

Шипер је у оквиру двочасовног излагања говорио о њиховој пракси и специфичном приступу савременој извођачкој уметности. 

У тетралогији „Држава 1-4“ (2016-18),  „Римини протокол" се фокусира на пост-демократске феномене као што су глобална обавештајна мрежа, градилишта и лобирање, дигитализација демократије и преплитање структура глобалних компанија и политике. 

За сваки од ових наглашено политичких садржаја, створен је посебан естетски простор, али и јединствен начин обраћања, организације и вођења публике кроз позоришни догађај. Различите стратегије партиципације и интеракције ступају на дело како би се створило имерзивно искуство. 

Компанија „Римини протокол", већ дуги низ година, бави се социополитичким темама на пољу аудио-визуелних уметности. Њихов приступ документаризму подразумева ново формулисање реалности посредством уметничке трансформације.

Материјал за своја дела увек траже у проблемима „обичних“ људи, а у њиховим представама, како се могло чути током Шиперовог предавања, често нема професионалних глумаца.

Важна одлика аутора окупљених око ове Компаније је и стремљење ка остварењу блискости међу људима путем њихове физичке одсутности.

Другог дана боравка, у среду 27. фебруара, такође на Сцени „Раша Плаовић“, угледни гост одржао је радионицу под називом „Релационе драматургије и стратегије интерактивности“.

Радионица се бавила различитим драматургијама представљања јавности, истраживале су се стратегије релационих драматургија, као и другачији облици интерактивности извођачког дела. 

 

Биографија Имануела Шипера

Имануел Шипер (Imanuel Schipper) је предавач и истраживач на неколико универзитета и уметничких академија у Немачкој и Швајцарској. 

Ради и као драматург чувеног немачког извођачког колектива  „Римини протокол" са којима је, током многих година, развио савремен приступ раду у области документарног позоришта као интервенције, као политичке „лабораторије мишљења“. 

Последња продукција Римини протокола на којој је радио као драматург била је тетралогија о пост-демократским феноменима „Држава 1-4“. 

Шиперов рад се позиционира између научног истраживања, предавања и уметничке праксе. У свом раду анализира појмове као што су „театралност“, „перформативност“, „драматургија“, „представљање“, „рецепција“ и „медијалност“ – полазећи од студија позоришта али пробијајући границе и залазећи у поља дизајна, сценографије и кураторског рада. 

Предаје студије перформанса и драматургије на департману за Уметност и друштвене промене у Хамбругу. Члан је одбора међународне организације „Performance Studies international (PSi)”. 

Докторирао је на тему „релационих драматургија“ на Универзитету Леупхана у Лунебургу.