ДРУГИ ФИЛОЗОФСКИ ТЕАТАР, СА ГОСТОМ СРЕЋКОМ ХОРВАТОМ, ОДРЖАН НА СЦЕНИ “РАША ПЛАОВИЋ”

14 фебруар 2016

Други Филозофски театар, чији је гост био хрватски филозоф, писац и преводилац Срећко Хорват, одржан је у недељу 14. фебруара на Сцени “Раша Плаовић”.
Гледаоцима у препуној сали, добродошлицу у име Куће, пожелео је в.д. директора Драме Жељко Хубач који је казао да му је веома драго што су се и овога пута окупили у толиком броју.
Он се захвалио свима који су својим ангажовањем допринели да се у Народном позоришту одржи још један Филозофски театар, а посебно драматуршкињи Маји Пелевић и пријатељима из Хрватског народног казалишта у Загребу.
Хубач је најавио да би током јуна месеца, на Великој сцени, гост Филозофског театра требало да буде Јанис Варуфакис, што су присутни поздравили бурним аплаузом.
Иначе, Варуфакис је бивши грчки министар финансија и бунтовни левичар који је са Хорватом, пре неколико дана - 9. фебруара, у берлинском позоришту “Фолксбине”, основао паневропски покрет DIEM25.
Покрет је основан са циљем да спречи разједињење Европе које је подстакнуто избегличком кризом, а један од приоритетних задатака биће да се до 2025. године оствари "пуна функционалност и демократизација Европе".
Хорватов наступ био је подељен у три сегмента – у првом делу износио је најинтересантније тезе из своје најновије књиге “Радикалност љубави”, у наставку је разговарао са Мајом Пелевић чије су се теме, између осталог, односиле и на поменути политички покрет, док је трећи део био резервисан за питања гледалаца.
Као и пре два и по месеца, када је гост био један од најзначајнијих и свакако најзанимљивијих италијанских филозофа и активиста Франко Бифо Берарди, и овога пута владало је огромно интересовање публике о чему говори податак да су многи, који нису успели да заузму седишта у гледалишту, стајали или су седели на поду.
За све оне, који ни на тај начин нису успели да се сместе у сали, у фоајеу Сцене, на плазма телевизору, био је организован директан пренос.
Пројекат Филозофски театар, који је Хорват покренуо 2014. године у загребачком ХНК, замишљен је као серија разговора, предавања, дебата са публиком, са извесним позоришним елементима као што су јавна читања филозофских текстова и друге врсте инсценација филозофских дела, а намењен је свакоме ко жели да посети позориште са циљем да промишља, а не да се разоноди.
М.Б.

Више фотографија можете погледати ОВДЕ