Вести

ФИЛОЗОФСКИ ТЕАТАР, СА ГОСТОМ БОРИСОМ БУДЕНОМ, ОДРЖАН НА СЦЕНИ “РАША ПЛАОВИЋ”

7 јун 2017

Jедан од најбриткијих умова Балкана, филозоф и публициста Борис Буден, био је гост последњег Филозофског театра у овој сезони, одржаног у среду 7. јуна на Сцени “Раша Плаовић”.
Разговор са овим угледним интелектуалцем, који је на Загребачком универзитету дипломирао филозофију, уз допунске студије марксизма, а докторирао теорију културе на универзитету Хумболт у Берлину, где тренутно живи и ради, водио је хрватски филозоф, политички активиста и један од оснивача паневропског покрета за радикалну демократизацију Европе (DiEM25) Срећко Хорват.
Буден и Хорват су говорили о многим значајним питањима данашњице, као што су пораз социјалистичког пројекта, идеологија посткомунистичке транзиције, историјски ревизионизам, данашњи национализми у Европи и на Балкану, европски фашизам и данашњи „антифашизми“, мит о два тоталитаризма, корупција глобалног капитализма, надидеолошка идила неолиберализма, расистички елитизам грађанских класа...
Буден, који је гостујући предавач на универзитету Баухаус у Вајмару, објавио је више књига и студија из подручја филозофије, политике, лингвистике и теорије културе и уметности.
Током деведесетих, био је уредник и објављивао је у чувеном часопису „Аркзин“, а аутор је и култних збирки есеја – „Барикаде“ и „Каптолски колодвор“ у којима је изузетно продорно сецирао друштвену, културну и политичку стварност Хрватске и бивше Југославије.
Објавио је књиге „Вавилонска јама. О (не)преводивости културе“ и „Зона преласка – о крају посткомунизма“.
Превео је нека од најзначајнијих дела Сигмунда Фројда.
Пројекат Филозофски театар, који Народно позориште реализује у сарадњи са Хрватским народним казалиштем из Загреба, замишљен као серија разговора, предавања, дебата са публиком, са извесним позоришним елементима као што су јавна читања филозофских текстова и друге врсте инсценација филозофских дела, намењен је свакоме ко жели да посети позориште са циљем да промишља, а не да се разоноди.
Први Филозофски театар у Народном позоришту одржан је 1. децембра 2015. године, такође на Сцени “Раша Плаовић”, а гост је био један од најзначајнијих италијанских филозофа и активиста Франко Бифо Берарди.
У међувремену, одржана су још четири Филозофска театра, а гости су били Срећко Хорват, Рената Авила, Џулијан Асанж, Тарик Али и Тереза Фуркадас.
М.Б.