Вести

„Филозофски театар“ угостио на Сцени „Раша Плаовић“ мађарског филозофа, дисидента и писца Гашпара Миклоша Тамаша

9 децембар 2017

Гост првог „Филозофског театра“ у новој сезони, одржаног 9. децембра на Сцени „Раша Плаовић“ био је мађарски филозоф, дисидент и писац Гашпар Миклош Тамаш.

У препуној сали, са овим значајним интелектуалцем, разговор на тему „Фашизам и револуција“, водила је драматург Маја Пелевић.  

Тамаш је развио концепт пост-фашизма који, према његовим речима, лако проналази уточиште у новом свету глобалног капитализма, без узнемиравања доминантних политичких облика парламентарне демократије.

Познат као жестоки критичар европске деснице, режима актуелног мађарског премијера Виктора Орбана, као и неолиберализма, Г. М. Тамаш сврстава се, поред Жижека, Бадјуа и Негрија, у друштво јеретичких европских марксиста.

Рођен у Румунији 1948. године, Тамаш је из политичких разлога пребегао 1978. године у Мађарску, где је постао један од водећих дисидената тог доба.

Држао је предавања широм света - између осталог и на Оксфорду, Јејлу и Колумбији, а тренутно предаје на катедри за социологију и социјалну антропологију на Средњоевропском универзитету у Будимпешти. Такође, гостујући је предавач на Институту за хуманистичке науке у Бечу.

Аутор је бројних радова, међу којима су “Истина и класа”, “Невина моћ”, “Постфашизам и антикомунизам” и “Етницизам након национализма”.

Пројекат Филозофски театар, који Народно позориште реализује у сарадњи са Хрватским народним казалиштем из Загреба, замишљен као серија разговора, предавања, дебата са публиком, са извесним позоришним елементима као што су јавна читања филозофских текстова и друге врсте инсценација филозофских дела, намењен је свакоме ко жели да посети позориште са циљем да промишља, а не да се разоноди.

Први Филозофски театар у Народном позоришту одржан је 1. децембра 2015. године, такође на Сцени “Раша Плаовић”, а гост је био један од најзначајнијих италијанских филозофа и активиста Франко Бифо Берарди.

У међувремену, одржанo је још пет Филозофских театара, а гости су били Срећко Хорват, Рената Авила, Џулијан Асанж, Тарик Али, Тереза Фуркадас и Борис Буден.
М.Б.