Вести

Глумац Михаило Лађевац са трупом „ЦПГ Колектив“ са Новог Зеланда, 29. јуна гостује на Сцени „Раша Плаовић“

24 јун 2023

Позоришна трупа „ЦПГ Колектив“ са Новог Зеланда, у којој наступа некадашњи глумац Народног позоришта у Београду Михаило Лађевац, гостоваће 29. јуна (20,30) на Сцени „Раша Плаовић“ са представом „Све што видим“.

Текст овог црнохуморног комада, инспирисаног стварним догађајем који се догодио током локдауна на Новом Зеланду 2020. године, заједнички су креирали Лађевац, Сиан Паркер и Лора Хохи која потписује и режију.

„Моја бивша студенткиња је, само недељу дана после венчања, изгубила супруга који је преминуо од инфаркта. Једног дана, након што се пожалила мени и мојој колегиници са факултета у вези са проблемима које има, ми смо јој предложили да путем апликације Зум кренемо да истражујемо како се људи носе са тугом и болом. Уједно, то  је био и почетак проба“, каже Лађевац и открива да двоје главних јунака, Наја и Џон, припадају различитим генерацијама, „удаљеним једна од друге више од тридесет година“.

„Упркос тој разлици у годинама, они започињу своје пријатељство на најмање очекиваном месту - на вечном починку својих супружника правећи најлуђе планове за своје сахране“... открива Лађевац који је на Новом Зеланду основао организацију „Пријатељство Аотеароа – Србија“, а ова представа је њен први пројекат покренут у циљу упознавања маорске и српске културе.

Осим њега, у подели су и двоје младих Маора, глумица Сиан Паркер и плесач Еди Елиот, музику је компоновао Енди Даган, док је за светлосне ефекте био задужен Тони Блек.

Лађевац, који је дипломирао глуму на Факултету драмских уметности у Београду у класи професора Предрага Бајчетића, био је члан Народног позориште пуне две деценије, од 2001. до 2021. године. Од тада, званично живи на Новом Зеланду где је урадио и магистарски рад на тему „Професор Предраг Бајчетић - живот и метод“ који је, у међувремену, као научни рад, штампан у реномираном британском позоришном часопису „Тheatre, Dance and Performance Training“.

На сцени некадашњег матичног театра остварио је веома значајне улоге у представама „Таленти и обожаваоци“ (Мелузов), „Покондирена тиква“ (Јован), „Женидба“ (Поткољосин), „Незвани гост“ (Артур Kлевен), „Галеб“ (Трепљев), „Лажа и паралажа“ (Батић), „Путујуће позориште Шопаловић” (Филип Трнавац)... које су му донеле и неколико престижних награда.

Лађевац каже да с великим нестрпљењем ишчекује да поново заигра у Народном позоришту; биће то, уједно, и његов први наступ у некадашњем матичном театру у којем је као члан ансамбла Драме последњу улогу (Џим О’Kонор) одиграо 20. јуна 2019. године у „Стакленој менажерији“ Тенесија Вилијамса.

„Не умем да нађем речи које би успеле да опишу како ми срце игра при помисли да ћу опет стати на сцену Народног позоришта. Душа ми трепери, јер је то позориште, заиста, моја кућа - једина стална и права“, сматра Лађевац који на Новом Зеланду тренутно спрема докторат на тему 'Свето у послу глумца'“.

Галерија