Вести

ГЛУМЦУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА БРАНКУ ВИДАКОВИЋУ УРУЧЕНА НАГРАДА ГРАДА БЕОГРАДА ЗА 2016. ГОДИНУ ЗА ПОЗОРИШНО СТВАРАЛАШТВО

18 април 2017

Награда Града Београда за 2016. годину, за позоришно стваралаштво, уручена је глумцу Народног позоришта Бранку Видаковићу 18. априла на свечаности одржаној у градској Скупштини.
Престижно признање, које је добио за улогу председника земске управе Павла Кириловича Лебедева у Чеховљевом "Иванову", у адаптацији и режији Татјане Мандић Ригонат и продукцији Народног позоришта у Београду, примио је из руку градоначелника Синише Малог.
У образложењу жирија, којим је председавала Љиљана Седлар, а чланови су били Божидар Боле Стошић, Александра Николић и Србољуб Божиновић, наведено је да се Видаковић у тој представи „истиче снажном креативношћу и глумачком зрелошћу“.
– Улогом Лебедева он успешно спаја елементе гротескног хумора који је Чехов сматрао неодвојивим ткивом својих драма. Видаковићев Лебедев је човек голубијег срца и дубоке емпатије за све који воле, а истовремено и дубоко свестан да нема ни снаге ни храбрости да сопствене труле зидове поруши. Сјаним одабиром средстава, Видаковић је реализовао лик слабића који у страху од жене и живота, спас проналази у алкохолу. Једном речју, гротескно дирљив и дирљиво гротескни је Видаковићев Лебедев – оценио је стручни жири.
Славни руски класик, у "Иванову" кога је написао као веома млад аутор, 1887. године, не поставља дијагнозе ни људима ни времену, већ износи на површину наразличитије валере постојања и мишљења.
Насловног јунака тумачи гост из Македоније Никола Ристановски, а у великом ансамблу су и Нада Шаргин (Ана Петровна, жена Николаја Алексејевича Иванова, рођена Сара Абрамсон), Хана Селимовић (Саша), Предраг Ејдус (Шабељски, Матвеј Семјонович, гроф, ујак Иванова), Данијела Угреновић (Зинаида Савишна, његова жена), Ненад Стојменовић (Љвов, Јевгеније Константинович, млади земски лекар), Никола Вујовић (Боркин, Михаило Михаилович, даљи рођак Иванова, управник његова имања), Бранка Петрић (Авдотја Назаровна, старица неодређене професије), Вања Милачић (Бабакина, Марфа Јегоровна, млада удовица, поседница, кћи богатог трговца) и Бојан Кривокапић (Косих, Димитрије Никитич, финансијски чиновник).
У представи учествују и Јелена Живковић (Послужитељка Гаврила), Предраг Васић (Јегорушка, готован код Лебедевих), Немања Константиновић (Гост), Јелена Халупа (Гошћа) и музичари Никола Драговић, Иван Мирковић и Немања Бубало.
М.Б.