Вести

Глумица Нина Нешковић добитница Награде „Петар Банићевић“, уручење 18. јуна

16 јун 2023

Глумица Нина Нешковић овогодишња је добитница Награде „Петар Банићевић“ за улоге Соње у Толстојевом „Рату и миру“ у режији Бориса Лијешевића и Еме у „Ситницама које живот значе“ Лоренца Маронеа, у режији Андреја Носова.

Једногласну одлуку о признању, које Народно позориште у Београду додељује младом глумцу или глумици до навршених 40 година живота, а који се уметнички истакао у периоду од 1. новембра 2021. до 31. октобра 2022. године, али и исказао висок професионализам у послу и односу према националном театру донео је жири у којем су били глумица Добрила Стојнић, последња добитница Награде „Петар Банићевић“ Јована Стојиљковић и уметнички директор Драме Молина Удовички Фотез.

„Веома сам поносна и срећна што сам добила награду која носи име нашег великог глумца Петра Банићевића. Она за сваког младог глумца представља част, али и одговорност да још посвећеније радимо и оправдамо указано поверење. На моју велику жалост, нисам имала прилику да Петра Банићевића гледам у позоришту, али кроз ово признање он живи и заувек је ту, са нама. Велико хвала мом позоришту и колегама што су на овај начин препознали мој труд и рад“, каже Нина Нешковић.

Награда је установљена 2010. године, у знак сећања на првака Драме Народног позоришта у Београду, барда југословенског и српског театра Петра Банићевића (1930-2006).

Први пут је додељена 2011. године, а досадашњи лауреати су: Игор Ђорђевић, Ненад Стојменовић, Милош Ђорђевић, Нада Шаргин, Павле Јеринић, Сена Ђоровић, Бојан Kривокапић, Сузана Лукић и Јована Стојиљковић.

Свечана додела признања, које ће уручити госпођа Добрила Стојнић, одржаће се у недељу 18. јуна после извођења драме „Рат и мир“ која ће бити одиграна у матине термину од 11 часова.

Представа „Рат и мир“ по чувеном роману Лава Николајевича Толстоја у драматизацији Федора Шилија и режији Бориса Лијешевића премијерно је изведена 30. маја прошле године на Великој сцени.

Овај комад, који не говори само о Русији током наполеонских ратова, о љубави прелепе Наташе Ростове, о тузи и несрећи Андреја Болконског, о Пјеру Безухову, и многим другим ликовима, већ и о патњама и надама, чежњама и боли људи ухваћених у мрежу великих историјских догађаја, поставља питања рата и мира на више нивоа - личном, симболичком и метафоричком.

Представа је, у међувремену, на неколико домаћих позоришних фестивала освојила више значајних награда.

Недавно, крајем априла, „Рат и мир“ је с великим успехом одигран у Будимпешти, у оквиру Фестивала „Митем“ који се ове године одржава као главни догађај Позоришне олимпијаде, једне од најпрестижнијих и најистакнутијих светских театарских манифестација.