ГОСТОВАЊЕ МОНОДРАМЕ „НАДЕЖДА ПЕТРОВИЋ“ 27. ЈУНА НА СЦЕНИ „РАША ПЛАОВИЋ“

21 јун 2016


Монодрама „Надежда Петровић“ о великој српској сликарки, хуманисткињи и добровољној ратној болничарки, у извођењу Биљане Ђуровић, гостоваће у понедељак 27. јуна (20,30) на Сцени „Раша Плаовић“.
У програму ове награђиване монодраме, која је премијерно изведена 15. новембра 2014. године у Установи културе „Вук Караџић“ на Сцени Култ“, редитељ Божидар Ђуровић је истакао да је имао велики театарски изазов да сценски оживи једну такву слојевиту личност, нарочито у време обележавања стогодишљице Великог рата.
„Радња се догађа последњег Надеждиног дана живота, у соби Ваљевске болнице, 3. априла 1915.године, у времену када Србијом харају ратни вихор и епидемија пегавог тифуса. Упркос потпуној изнемоглости од епидемије,која је није мимоишла, ова знаменита, храбра, родољубива и човекољубива жена до последњег тренутка – преиспитује (не)моћ уметности у рату, размишљајући о „чуду живота и смрти“ – безуспешно покушавајући да се придигне и врати рањеницима и болесницима“.
Адаптацију текста урадила је Биљана Ђуровић.
Мушки глас поверен је глумцу Народног позоришта Милошу Ђорђевићу.
Сценограф и костимограф је Марина Вукасовић Меденица, музику је компоновао Светислав Божић, док је за графички дизајн био задужен Зоран Блажина.
На позоришном фестивалу „Златни витез“ у Москви, одржаном децембра 2014. године, представа „Надежда Петровић“ добила је признање Златна диплома – Златни витез. Неколико месеци касније, Ђуровићева је на Петом фестивалу кратких позоришних форми Нове европске театарске акције у Враци (Бугарска) и, потом, 12. Међународном фестивалу монодраме „Албамоно 2015“ у Корчи (Албанија) освојила награде за најбољу женску улогу.
У децембру прошле године, ова представа, рађена у продукција Фестивала монодраме и пантомиме у Земуну, сачињена од аутентичних писама Надежде Петровић, одломака из романа "Боје и барут" Олгице Цице и избора поезије Растка Петровића и Љубомира Симовића, проглашена је најбољом монодрамом на 20. Међународном фестивалу малих сцена и монодраме у Источном Сарајеву.
У међувремену, на 23. Међународном фестивалу камерног театра "Ристо Шишков" у Струмици (Македонија), Биљана Ђуровић је освојила Награду за најбољу женску улогу.
М.Б.