Вести

ХАНИ СЕЛИМОВИЋ НАГРАДА ЗА НАЈБОЉЕ ГЛУМАЧКО ОСТВАРЕЊЕ НА 22. ГЛУМАЧКИМ СВЕЧАНОСТИМА ''МИЛИВОЈЕ ЖИВАНОВИЋ''

5 април 2017

Глумица Народног позоришта у Београду Хана Селимовић добитник је статуете Миливоје Живановић, за најбоље глумачко остварење на 22. Глумачким свечаностима "Миливоје Живановић".
Селимовићева је награђена за улогу Саше у Чеховљевом ''Иванову'', у адаптацији и режији Татјане Мандић Ригонат и продукцији Народног позоришта у Београду.
Једногласну одлуку о овогодишњем лауреату донео је фестивалски жири којим је председавао драмски уметник Михаило Миша Јанковић, а чланови су били театролог Милован Здравковић и глумица Ана Софреновић.
- Хана Селимовић је представила лик класика драмске литературе Чехова савременим глумачким методама бранећи основну нит ове значајне и уметнички комплексна улоге. Њена искреност у изражавању, њена посвећеност у интерпретацији и емоција у одбрани лика, ишла је узлазном, некад и еруптивном линијом освећења овог значајног лика. Сугестивно је ту енергију и емоцију преносила на колеге из ансамбла, што је све узроковало  изазивањем снажне емпатије и катарзе код публике привлачећи је магнетном силом. Хана је снажну подршку имала у ансамблу представе, који је конституисан одличном поделом и вођен осмишљеним редитеским методама Тање Мандић Ригонат. Представа је достојна великог класика и нашег националног театра - наведено је у образложењу жирија.
Фестивал Глумачке свечаности "Миливоје Живановић", одржан је од 2. до 6. априла у Центру за културу Пожаревац.
Славни руски класик, у "Иванову" кога је написао као веома млад аутор, 1887. године, не поставља дијагнозе ни људима ни времену, већ износи на површину наразличитије валере постојања и мишљења.
Насловног јунака тумачи гост из Македоније Никола Ристановски, а у великом ансамблу су и Нада Шаргин (Ана Петровна, жена Николаја Алексејевича Иванова, рођена Сара Абрамсон), Предраг Ејдус (Шабељски, Матвеј Семјонович, гроф, ујак Иванова), Бранко Видаковић (Лебедев, председник земске управе), Данијела Угреновић (Зинаида Савишна, његова жена), Ненад Стојменовић (Љвов, Јевгеније Константинович, млади земски лекар), Никола Вујовић (Боркин, Михаило Михаилович, даљи рођак Иванова, управник његова имања), Бранка Петрић (Авдотја Назаровна, старица неодређене професије), Вања Милачић (Бабакина, Марфа Јегоровна, млада удовица, поседница, кћи богатог трговца) и Бојан Кривокапић (Косих, Димитрије Никитич, финансијски чиновник).
У представи учествују и Јелена Живковић (Послужитељка Гаврила), Предраг Васић (Јегорушка, готован код Лебедевих), Немања Константиновић (Гост), Јелена Халупа (Гошћа) и музичари Никола Драговић, Иван Мирковић и Немања Бубало.
Миливоје Живановић (1900-1976), рођен у Пожаревцу, започео је глумачку каријеру веома рано, у путујућим трупама.
Био је првак Драме Народног позоришта у другој и (делимично до преласка у ЈДП) трећој етапи делатности те Куће.
Живановић је имао снажан таленат продорне и маркантне индивидуалности, великог формата, са дубоким уживљавањем у психу, емоционални свет и природу ликова које је интерпретирао; са успехом играо и трагичне и комичне улоге.
Био је први страни глумац добитник Медаље Станиславски, 1966. године у Москви...
У Народном позоришту у Београду остварио је значајне улоге у представама „Подвала“ (Вуле Пупавац), „Госпођа министарка“ (Чеда Урошевић), „Преко мртвих“ (Стеван), „Душан, млади краљ“ (Душан), „Антигона“ (Креонт), „Отело“ (Отело), „Злочин и казна“ (Порфирије), „Идиот“ (Рогожин), „Сирано де Бержерак“ (Сирано)...
Сваког 2. априла, од 1995. године када су установљене, у Пожаревцу почињу Глумачке свечаности „Миливоје Живановић“, које се одржавају у част и славу глумачког позива и трајног сећања на великана српске глумачке сцене Миливоја Живановића.
М.Б.