Vesti

HANI SELIMOVIĆ NAGRADA ZA NAJBOLjE GLUMAČKO OSTVARENjE NA 22. GLUMAČKIM SVEČANOSTIMA ''MILIVOJE ŽIVANOVIĆ''

5 april 2017

Glumica Narodnog pozorišta u Beogradu Hana Selimović dobitnik je statuete Milivoje Živanović, za najbolje glumačko ostvarenje na 22. Glumačkim svečanostima "Milivoje Živanović".
Selimovićeva je nagrađena za ulogu Saše u Čehovljevom ''Ivanovu'', u adaptaciji i režiji Tatjane Mandić Rigonat i produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu.
Jednoglasnu odluku o ovogodišnjem laureatu doneo je festivalski žiri kojim je predsedavao dramski umetnik Mihailo Miša Janković, a članovi su bili teatrolog Milovan Zdravković i glumica Ana Sofrenović.
- Hana Selimović je predstavila lik klasika dramske literature Čehova savremenim glumačkim metodama braneći osnovnu nit ove značajne i umetnički kompleksna uloge. Njena iskrenost u izražavanju, njena posvećenost u interpretaciji i emocija u odbrani lika, išla je uzlaznom, nekad i eruptivnom linijom osvećenja ovog značajnog lika. Sugestivno je tu energiju i emociju prenosila na kolege iz ansambla, što je sve uzrokovalo  izazivanjem snažne empatije i katarze kod publike privlačeći je magnetnom silom. Hana je snažnu podršku imala u ansamblu predstave, koji je konstituisan odličnom podelom i vođen osmišljenim rediteskim metodama Tanje Mandić Rigonat. Predstava je dostojna velikog klasika i našeg nacionalnog teatra - navedeno je u obrazloženju žirija.
Festival Glumačke svečanosti "Milivoje Živanović", održan je od 2. do 6. aprila u Centru za kulturu Požarevac.
Slavni ruski klasik, u "Ivanovu" koga je napisao kao veoma mlad autor, 1887. godine, ne postavlja dijagnoze ni ljudima ni vremenu, već iznosi na površinu narazličitije valere postojanja i mišljenja.
Naslovnog junaka tumači gost iz Makedonije Nikola Ristanovski, a u velikom ansamblu su i Nada Šargin (Ana Petrovna, žena Nikolaja Aleksejeviča Ivanova, rođena Sara Abramson), Predrag Ejdus (Šabeljski, Matvej Semjonovič, grof, ujak Ivanova), Branko Vidaković (Lebedev, predsednik zemske uprave), Danijela Ugrenović (Zinaida Savišna, njegova žena), Nenad Stojmenović (Ljvov, Jevgenije Konstantinovič, mladi zemski lekar), Nikola Vujović (Borkin, Mihailo Mihailovič, dalji rođak Ivanova, upravnik njegova imanja), Branka Petrić (Avdotja Nazarovna, starica neodređene profesije), Vanja Milačić (Babakina, Marfa Jegorovna, mlada udovica, posednica, kći bogatog trgovca) i Bojan Krivokapić (Kosih, Dimitrije Nikitič, finansijski činovnik).
U predstavi učestvuju i Jelena Živković (Poslužiteljka Gavrila), Predrag Vasić (Jegoruška, gotovan kod Lebedevih), Nemanja Konstantinović (Gost), Jelena Halupa (Gošća) i muzičari Nikola Dragović, Ivan Mirković i Nemanja Bubalo.
Milivoje Živanović (1900-1976), rođen u Požarevcu, započeo je glumačku karijeru veoma rano, u putujućim trupama.
Bio je prvak Drame Narodnog pozorišta u drugoj i (delimično do prelaska u JDP) trećoj etapi delatnosti te Kuće.
Živanović je imao snažan talenat prodorne i markantne individualnosti, velikog formata, sa dubokim uživljavanjem u psihu, emocionalni svet i prirodu likova koje je interpretirao; sa uspehom igrao i tragične i komične uloge.
Bio je prvi strani glumac dobitnik Medalje Stanislavski, 1966. godine u Moskvi...
U Narodnom pozorištu u Beogradu ostvario je značajne uloge u predstavama „Podvala“ (Vule Pupavac), „Gospođa ministarka“ (Čeda Urošević), „Preko mrtvih“ (Stevan), „Dušan, mladi kralj“ (Dušan), „Antigona“ (Kreont), „Otelo“ (Otelo), „Zločin i kazna“ (Porfirije), „Idiot“ (Rogožin), „Sirano de Beržerak“ (Sirano)...
Svakog 2. aprila, od 1995. godine kada su ustanovljene, u Požarevcu počinju Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“, koje se održavaju u čast i slavu glumačkog poziva i trajnog sećanja na velikana srpske glumačke scene Milivoja Živanovića.
M.B.