Вести

ХОР ФЛАУТА "SYRINX" ОДРЖАО КОНЦЕРТ НА СЦЕНИ "РАША ПЛАОВИЋ"

30 јануар 2013

Београдски ансамбл Хор флаута "Syrinx", више од деценије присутан на српској музичкој сцени, одржао је концерт у суботу, 2. фебруара на Сцени "Раша Плаовић"..

Гости концерта били су Софија Пижурица, сопран, Драгољуб Бајић, бас и Љубомир Поповић, тенор. Уметнички вођа је Братислав Ђурић а у оквиру програма изведена су дела Јохана Себастијана Баха и Јозефа Хајдна.
Хор флаута је основан 1977. године а његов оснивач и уметнички руководилац био је прослављени флаутиста и педагог Миодраг Азањац. Овај специфични ансамбл брижљиво одабраним репертоаром најпознатијих камерних дела светске музичке баштине обележио је музички живот Београда и Србије.
Хор флаута је такође својим постојањем инспирисао бројне српске ствараоце да компонују дела специјално за овај ансамбл и тиме обогатио српску музичку традицију.
Ансамбл је након краћег прекида рада због смрти оснивача обновио рад 1999. године под називом Хор флаута “Syrinx" под уметничким руководством Братислава Ђурића, соло-флаутисте оркестра Опере Народног позоришта.
Један од најближих сарадника Азањца и солиста ансамбла од његовог оснивања Ђурић је поново оживео специфичну традицију свирања флауте, ансамбл је подмлађен и чини га девет врсних флаутиста, солиста београдских симфонијских оркестара и истакнутих педагога.
Ансамбл ради под окриљем Народног позоришта и своје премијерне програме остварује углавном на његовим сценама.
Крајем 2008. године објавили су компакт диск са композицијама Баха, Моцарта и Хајдна.
М.Б.