Вести

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ ПОСТАЛО ЧЛАН "ЈАДРАНСКЕ РУТЕ" У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА "ЕВРОПСКА РУТА ИСТОРИЈСКИХ ТЕАТАРА"

27 мај 2014

Током протекле недеље, од 21. до 23. маја, у граду Хвару, на истоименом острву у Хрватској, одржан је међународни скуп посвећен припремама историјских позоришта за будућност.
На овој манифестацији, организованој у оквиру европског културног пројекта - "Европска рута историјских театара", учествовали су представници око седамдесетак изабраних театара Европе, укључујући и Народно позориште у Београду које су представљали др Сања Живановић, театролог и Микојан Безбрадица, новинар и уредник сајта.
Критеријуми при одабиру позоришта, основаних до 1920. године, односили су се на њихов архитектонски значај и историјску вредност.
Генерална замисао је да се створи мрежа различитих европских културних путева који би, између осталог, чинили и заједничку мапу културног туризма.
Један од циљева је и да се истакне јединствени духовни простор и заједнички корени позоришних зграда Европе, а самим тим и значај позоришта као европске културне баштине.
Народно позориште у Београду је због лепоте архитектуре, очуваности и изнад свега богате историје изабрано и уврштено у "Јадранску руту" чије чланове чине и одабрана позоришта из бивших југословенских земаља.
Комуникацију са Удружењем европских историјских театара, са седиштем у Берлину, успоставио је Истраживачки центар Народног позоришта у Београду који је доставио одабране систематизоване материјале и фотографије на основу којих је наша Кућа уврштена у поменуту престижну руту.  
Пројекат је у целини финансирао Културни програм Европске уније, а покренут је из Музеја хварске баштине и 12 земаља - партнера.
Покровитељ конференције је PERSPECTIV - Association of Historic Theatres in Europe (Удружење историјских театара Европе).
На скупу, одржаном у хотелу "Палас", у центру Хвара, поред до сада постојећих рута, осниваних од 2007. године до данас ("Немачка рута", "Нордијска рута", "Царска рута", "Италијанска рута", "Британска рута"), свечано је промовисана и поменута "Јадранска рута", у којој су, осим Народног позоришта у Београду, и Словенско народно гледалишче Љубљана, Словенско народно гледалишче Марибор, Хварско пучко казалиште, Хрватско народно казалиште Загреб, Хрватско народно казалиште Шибеник, Хрватско народно казалиште "Ивана пл. Зајца" Ријека, Народно позориште Сарајево, Краљевско позориште "Зетски дом" Цетиње, Народно позориште "Тоша Јовановић" Зрењанин и Народно позориште Сомбор.
О "Јадранској рути", је у веома садржајном излагању пропраћеном атрактивним илустративним материјалом, говорила госпођа Мирјана Колумбић, главни менаџер руте, која је том приликом, посебно апострофирала Народно позориште у Београду као водећи театар у региону са најјачим ансамблом.
Програм je укључивао неколико предавања на тему специфичних случајева појединих позоришта, међу њима и хварског - најстаријег комуналног позоришта у Европи, основаног 1612. године.
Теме конференције, између осталог, биле су "Увођење историјских позоришта у регистар заштићених споменика (говорник: Пер Форстром из Шведске), "Прилагођавање гледалишта и употреба историјске и модерне сценске опреме" (Томас Ланц, Шведска), "Планови за климатизацију "Teatra all' Antica" у Сабионети из 1590" (Андреа Марћини, Италија), "Позориште Маноел у Малти - најновији и будући радови" (Давид Драго, Малта), "Постигнућа EcoVenue пројекта у Британији" (Михора Самуел, Велика Британија), "Европска рута историјских театара и нови медији - неки осврти на дигиталну будућност историјских позоришта" (Антје Босхолд, Немачка), осврт на изложбу у припреми "Европска рута историјских театара - Историја Европе испричана кроз стара позоришта" (Карстен Јунг, Немачка)...
На маргинама скупа, било је речи о поплавама у Србији, Босни и Херцеговини и Хрватској и том приликом упућене су снажне поруке подршке у којима је исказана солидарност са грађанима поплављених подручја у све три државе.
На завршници радног дана, учесници конференције присуствовали су представи „Стори летрат“ Луције Рудан у извођењу Хварског пучког казалишта.
Поменуте позоришне зграде, које су истовремено и историјски споменици, остају и даље у својој основној намени - сценски простори, али су добиле и нову димензију у виду туристичких атракција.
М.Б.

Потписи за слике:
Мирјана Колумбић, током промовисања "Јадранске руте"
Главни менаџер, Удружења европских историјских театара, Карстен Јунг и театролог Сања Живановић

Више фотографија можете погледати ОВДЕ