ИГОР ЂОРЂЕВИЋ НАЈБОЉИ ГЛУМАЦ НА „ЈОАКИМУ ВУЈИЋУ“, МАРИНА ВУКАСОВИЋ МЕДЕНИЦА НАЈБОЉИ КОСТИМОГРАФ

4 октобар 2014

Првак Народног позоришта у Београду Игор Ђорђевић добитник је Награде за најбољу главну мушку улогу на 50. Фестивалу професионалних позоришта Србије "Јоаким Вујић", док је Марини Вукасовић Меденица припала Награда за најбољу костимографију.
Ђорђевић је једногласном одлуком стручног жирија, у којем су били глумица Ђурђија Цветић, редитељ Михаило Вукобратовић и драматург Тамара Барачковић, награђен за маестрално тумачење ликова Мартина, Ричија и Дејана у драми "Бизарно" Жељка Хубача, у режија Снежане Тришић и копродукцији Народног позоришта у Београду и Шабачког позоришта.
Вукасовић Меденица је награђена за исту представу која је премијерно изведена 1. октобра 2013. године у Шапцу и 12. октобра на Сцени “Раша Плаовић”.
Хубачев црнохуморни комад, који има троделну структуру, у оквиру које глумци играју по три лика, је прича о трауматизованом друштву и појединцима који се лече кроз агресију, деструкцију и самодеструкцију.
У њему се на бизарно духовит начин преламају језиви злочини, смрт, насиље, убиства и самоубиства, трауме, зависности, сексуално злостављање и екплоатација жена, деструкција и самодеструкција, историјско и географско наслеђе и предодређење, кроз катаклизмично осећање безнађа у свакодневном животу и односима.
На овогодишњем Фестивалу, одржаном од 27. септембра до 4. октобра у Народном позоришту у Лесковцу, приказано је укупно 14 представа, од којих је седам било такмичарског карактера, две ван конкуренције и пет намењених најмлађим посетиоцима.
М.Б.