Вести

Изложба „Плакат – позивница великог формата“ у Музеју Народног позоришта

29 мај 2024

Изложба „Плакат – позивница великог формата“, поводом две деценије уметничког рада графичког дизајнера Јована Тарбука, биће отворена 30. маја (18,30), у Музеју Народног позоришта у Београду.

Визуелни радови који се излажу, манифестују дизајнерову вештину да  изрази суштину уметничке вредности представа, али и дубоко емоционално ангажују публику.

Без обзира да ли је резултат апстрактан или се концепт комуницира кроз уметнике, захваљујући његовој креативности и визији, свака представа добија посебан визуелни идентитет који обогаћује целокупно позоришно искуство.

О избору плаката Јован Тарбук каже:

„Љубитељи уметности и позоришта биће у прилици да виде плакате који су део великог опуса од преко 300 плаката колико сам креирао за позориште у протеклих 20 година. На изложби ће бити приказано симболично двадесетак плаката који говоре о нама, нашим манама, жељама, неиспуњеним сновима и јединственим начином на који се ми као друштво носимо са стварношћу - све оно што нас чини људима“.

Први плакат за Народно позориште дизајнирао је 2003. године, за представу „Рибарске свађе“ Карла Голдонија у режији Горана Рушкуца.

Током следећих 20 сезона, његови плакати најављивали су сваку нову премијеру, а многи од њих су излагани и награђивани широм света.

Тарбукова ликовна делатност, графички дизајн и арт дирекција – трајно су обележиле једно раздобље националног театра. О успеху његових плаката говори и чињеница да је два пута добио највеће признање националног театра – Награду Народног позоришта за свеукупни уметнички допринос 2014. и 2019. године. Плакати, увек изненађујући и актуелни, освојили су и друга бројна признања и награде као на пример: Награду на 16. изложби позоришног плаката и графичког обликовања у оквиру Стеријиног позорја 2019. године, две Награде „Горан Меркаш“ за најбољи позоришни плакат на 2. и 5. међународном Бијеналу казалишног плаката у Вараждину у Хрватској 2011. и 2017. године, Награду фестивала „Graphic Matters – Shut up or Speak up” у Холандији 2017. године, Награду шестог издања „Posterheroes” – Права у љубави 2016, Награду жирија Hiibrand awards 2012. у Кини и још преко тридесет других признања.

Радови су му објављени и у два капитална издања чији је коаутор био наш чувени дизајнер Мирко Илић – „Head to Toe: The Nude in Graphic Design”, Rizzoli,  САД, 2018; „Presenting Shakespeare: 1100 Posters from around the World”, Princetone architectural press, Њујорк, САД, 2015.  Такође су објављени у издању „1 000 crayons pour la liberté d’expression”, које садржи 1000 радова из целог света о слободи говора.

Излагао је радове у чувеној галерији Аrt Directors Club у Њујорку, у AIGA Helms Design Center у Лос Анђелесу, у Краљевском дворцу у Варшави, на чувеним фестивалима: Friche la Belle de Mai у Марсеју, Madrid Grafica – DIMAD у Мадриду, GoldenBee у Москви, Graphic Matters у Холандији као и Beijing Design week-у, Belgrade design week-у, Миксер фестивалу и другим изложбеним просторима у Мадриду, Паризу, Фиренци, Москви, Мексико Ситију, Абу Дабију као и у више од 40 градова у преко 20 земаља широм света (Србија, Хрватска, Грчка, Кина, Украјина, Италија, Пољска, Француска, САД, Русија, Словачка, Еквадор, Шпанија, Бугарска, Боливија, Холандија, Кипар, Мексико, Уругвај, Белорусија, Уједињени Арапски Емирати, Иран…). 

Учествовао је на 70 групних изложби широм света. Ово ће му бити десета самостална изложба.

Галерија