Вести

Јадранки Јовановић уручена Међународна награда за оперету у Италији

3 јануар 2020

Примадони Јадранки Јовановић, која је прославила име Србије у свету захваљујући оперској уметности, уручена је 28. децембра специјална Међународна награда за оперету 2019, јединствена у свом жанру, коју додељује Интернационална асоцијација оперете регије Friuli Venecia Ðulia у северној Италији. 

Награду је уваженој српској диви уручила италијанска оперска уметница светске каријере Даниjела Барћелона, уз присуство славних колега, сопрана Данијеле Мацукато и тенора Максa Ренеa Косотија, на свечаном Гала концерту у прелепом тршћанском Театру Росети, уз пратњу ФВГ оркестра, под управом маестра Ромоло Ђесија.

„Велика је част за мене да уручим ову значајну награду Јадранки у мом родном граду. Хвала ти што си тако много постигла у уметности, што си толико тога дала уметности и што настављаш толико да нам дајеш ”   - поручила је Барћелона приликом уручења награде. 

Председница Интернационале асоцијације оперете Мариса Лоренцон Палини истакла је током свечане церемоније уручења, да ове године награду добија не само сјајна уметница изузетне интрнационалне каријере, већ и посебна личност коју карактерише велика топлина и љубазност у комуникацији, једно неговање људских односа и која представља своју земљу на најлепши могући начин.

 „Хвала моји драги Тршћани, хвала мојој Италији која ми је прва широм отворила врата, хвала жирију који ме је наградио, свим колегама на сцени, оркестру, публици која је испунила салу Театра Росети преко последњег места и хвала мојим Србима који су дошли овде вечерас да ме подрже” – изјавила је Јадранка Јовановић не скривајући радост и одушевљење приликом доделе награде. 

Досадашњи добитници поменуте награде у Трсту, који су се истакли у жанру оперете познати су светски оперски певачи, диригенти, редитељи, глумци, кореографи, међу којима су нашој публици најпознатији: Раина Кабаиванска, Елизабет Шварцкопф,  Николај Геда, Алфредо Краус, Данијела Мацукато, Маx Рене Косоти, глумица Марта Егерт, аустријски редитељ Ото Шенк, италијански редитељ и кореограф Ђино Ланди и многи други.

Ова престижна међународна награда за оперету основана је 1986. године са намером да се ода почаст уметницима који су допринели развоју и успеху оперете и њеном промовисању у свету у различитим изразима. Јадранка Јовановић прва је Српкиња којој је уручено ово значајно признање.

Прилог из Дневника ТВ РАИ на 08.10.мин можете погледати ОВДЕ

 

 

Галерија