Вести

Јубиларно стото извођење представе „Бела кафа“, 27. маја на Сцени „Раша Плаовић“

26 мај 2023

Представа „Бела кафа“, по тексту Александра Поповића, у режији Милана Нешковића, биће јубиларни стоти пут изведена 27. маја (20,30) на Сцени „Раша Плаовић“.

Признати драмски писац у „Белој кафи“ напушта своје омиљено подручје периферијског миљеа и смешта догађаје у имућну породицу фабриканта Момчила Јабучила у периоду од избијања рата 1941, па до друге половине шездесетих година.

Редитељ Нешковић, који је заједно са драматургом Молином Удовички Фотез урадио адаптацију овог текста написаног крајем осамдесетих година прошлог века, подсећа да није желео да се бави идеологијом комуниста, националиста, алузијама на распад Југославије из 90-их, већ систематском пропашћу породице, која је основна јединица грађе сваког друштва.

„Овде је реч о веома озбиљној драми једне породице кроз поприлично дуг и тмуран период. Дакле, занимала ме је породица као основна јединица грађе сваког друштва и њена пропаст. У комаду видимо једну специфичну, а ипак типску српску породицу која је у протеклих пола века нестала“, каже Милан Нешковић.

Сценографију је урадила Весна Поповић, костиме Марина Вукасовић Меденица, а музику Ања Ђорђевић.

Од премијере, 4. маја 2015. године, у подели је све време била иста глумачка екипа -Бранко Видаковић (Момчило Јабучило), Олга Одановић (Мајка Јања), Павле Јеринић (Дели Јова), Вања Ејдус (Црква Ружица), Ненад Стојменовић (Срђа Злопоглеђа) и Нада Шаргин (Зора Шишарка).

У представи се користе аудио снимци за које су били ангажовани драмски уметник Предраг Ејдус (Глас радио каскадера) и оперски солиста Небојша Бабић (Шлагер певач).

У претходних осам годину „Белу кафу“ је на матичној сцени и гостовањима у земљи и региону, видело око 25.000 гледалаца.

Редитељ Нешковић добитник је Награде за режију „Љубомир Муци Драшкић“, за 2015. годину, а Павле Јеринић - Награде „Томислав Пејчић“ за најбољег младог глумца на XXIII Фестивалу класике „Вршачка позоришна јесен“ и Награде „Петар Банићевић“ коју додељује Народно позориште.

Исте године, Нада Шаргин постала је прва добитница Награде „Ружица Сокић”, Олги Одановић припала је бијенална глумачка награда Удружења драмских уметника Србије - „Љубинка Бобић“ и Награда „Ардалион“ за епизодну улогу, на 21. Југословенском позоришном фестивалу у Ужицу.

На истој манифестацији, Нада Шаргин је добила „Ардалиона“ за најбољу женску улогу, а Марина Вукасовић Меденица „Ардалиона“ за најбољу костимографију.

 Наредне године, на XIX Театар фесту „Петар Кочић“ у Бањалуци, Бранку Видаковићу додељена је Награда за најбољу мушку улогу, његова колегиница Нада Шаргин проглашена је за најбољу глумицу, док је Марини Меденици припала Награда за најбољег костимографа.

На Позоришним свечаностима „Фестивал победника фестивала“., одржаним од 9. до 17. октобра 2017. године, „Бела кафа“ је добила награду публике за најбољу представу, а Олга Одановић за најбољу глумицу.

Галерија