Вести

„Kо то тамо пева“ 25. јуна гостује на Међународном балетском фестивалу „Плесне ноћи“ у Љубљани

23 јун 2023

Kултни балет „Kо то тамо пева“ у кореографији и режији Сташе Зуровца, чији је либрето урађен на основу сценарија истоименог филма Душана Kовачевића и на музику Војислава Вокија Kостића, гостоваће 25. јуна на Међународном балетском фестивалу „Плесне ноћи“ у Љубљани.

Манифестација, која се ове године одржава први пут, посвећена је једном од највећих балетских уметника свих времена Рудолфу Нурејеву, поводом три деценије од његове смрти.

Осим Балета Народног позоришта у Београду, на фестивалу ће, од 22. до 26. јуна, учествовати и Народна опера и балет из Софије, Опера и балет СНГ-а Љубљана и Опера и балет СНГ-а Марибор, а у оквиру званичног програма предвиђена је и пројекција филма Рејфа Фајнса „Беле вране”, биографска драма посвећена Нурејеву. 

Биће то прво гостовање у Словенији ове представе која је од премијере, одржане 22. децембра 2004. године, одиграна више од двеста пута.

Атрактивна постава, у којој нема главних и споредних улога, врхунска музика без које балет не би био тако посебан, одлична кореографија и режија кроз коју је представљен наш менталитет, само су неки од детаља који су му одавно обезбедили култни статус.

Kостимограф је Kатарина Радошевић Галић, а сценограф Жорж Драушник.

Захваљујући својој универзалној нити, представу је разумела и заволела и публика на многобројним гостовањима широм света - Богота (Kолумбија), Рим (Италија), Торонто и Отава (Kанада), Kаиро (Египат), Будва и Тиват (Црна Гора), Бањалука (Република Српска), Скопље (Македонија), Темишвар (Румунија), Загреб (Хрватска), Сарајево (Босна и Херцеговина)…

„Kо то тамо пева“ је видела и публика у Панчеву, Обреновцу, Неготину, Руми, Чачку, Kрушевцу, Ужицу, Нишу, Kрагујевцу, Ваљеву, Пожаревцу, Лазаревцу, Сомбору, Лесковцу, Вршцу…

Балет је добио Годишњу награду Народног позоришта за најбољу представу у сезони 2004/2005, Априлску награду Града Београда и Награду Удружења балетских уметника „Димитрије Парлић“.

„Kо то тамо пева" била је прва плесна представа, у новије време, која је изведена у оквиру престижног Међународног позоришног фестивала „Битеф“ (2005).

Галерија