Вести

Копродукцијска представа „Топографија раја“ премијерно изведена у Краљевском драмском позоришту "Драматен" из Стокхолма

25 август 2018

Представа „Топографија раја“, коју је Народно позориште у Београду реализовало у сарадњи са теaтрима из Шведске, Шпаније, Данске и Немачке, премијерно је изведена 25. августа на сцени Краљевског драмског позоришта "Драматен" из Стокхолма.

Комад је одигран у два премијерна термина, поподневном и вечерњем, а одушевљена публика на оба извођења дуго је аплаудирала и враћала глумце неколико пута на бис. 

Ауторски пројекат данске уметнице Мадам Нилсен који кроз тему „национализма“, осим Народног позоришта и „Драматена“, повезује Театар Лиуре из Барселоне (Каталонија, Шпанија), Академију сценских уметности Лудвигсбург (Баден- Виртемберг, Немачка) и Краљевско позориште из Копенхагена (Данска), изведен је у оквиру „Бергман фестивала“, престижне интернационалне театарске манифестације. 

Нилсен, међународно призната ауторка разноврсног жанровског стваралаштва, кроз пет сегмената спојених у заједничку целину бави се преиспитивањем очувања сопственог језика и националног бића у данашњој Европи.

У једном од делова представе, који редитељски потписује Олга Димитријевић, улоге тумаче глумци Народног позоришта Павле Јеринић и Сузана Лукић.

У изјави за сајт Народног позоришта, в.д. директора Драме Жељко Хубач, преносећи своје прве утиске, истакао је да су представу, између осталих, гледали и многи представници бројних европских театара, као и гости из Пекинга. 

- Коментари су одлични, а контакти које смо остварили биће веома значајни за евентуални искорак наше Драме у Западну Европу. Директор Националног театра из Копенхагена, који је и наш копродуцент на овом пројекту, изразио је жељу за наставком сарадње. Веома је значајно што смо се представили на Бергман фестивалу, јер је то једна од најцењенијих позоришних манифестација у Европи. Осим „Топографије раја“, фестивал је ове године имао још једну продукцију, а реч је о представи „Safe“, чији је аутор познати европски театарски уметник Фалк Рихтер, који се овога пута опробао и као кореограф – каже Хубач.
М.Б.