Вести

КОСТЈУКОВУ НАГРАДА "ТЕРПСИХОРА", БАЛЕТУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА СПЕЦИЈАЛНА ПОХВАЛА, УРУЧЕЊА 29. АПРИЛА

22 април 2014

Балетски уметник Константин Костјуков овогодишњи је лауреат награде "Терпсихора", коју додељује Удружење професионалних балетских играча, кореографа и балетских педагога Србије за допринос уметничкој игри, док је ансамбл Балета Народног позоришта у Београду добио специјалну похвалу за висок професионални ниво и допринос промоцији културе Србије на бројним гостовањима у свету.
Признања ће бити уручена на Светски дан игре 29. априла, у 13 сати у Музеју Народног позоришта.
Према правилнику тог удружења, прошлогодишњи добитник награде "Терпсихора" Јован Веселиновић председавао је жиријем, а за чланове је одабрао Душку Сифниос, Жарка Пребила, Константина Костјукова и Гордана Драговића.
На предлог осталих чланова Костјуков се повукао из жирија, а одлука о добитнику награде донета је и без учешћа Жарка Пребила који је због обавеза био спречен да присуствује раду тог тела.
Жири је истакао дугогодишњи предани, успешни и трајни допринос Константина Костјукова балетској уметности и оценио да је он најупечатљивији балетски уметник своје генерације.
Награда "Терпсихора" установљена је 2011. године на иницијативу председника Професионалног Удружења Балета Србије и подршку чланова.
Терпсихора је у грчкој митологија била заштитница плеса и музике, а њено име значи “она која воли да игра”.
Истог дана, такође, у Музеју Народног позоришта, у 18 часова, биће одржан програм под називом "Вече балета", ауторке Дрине Пешић. Њени гости ће бити првакиња Опере Народног позоришта Сузана Шуваковић Савић, костимограф и сценограф Миодраг Табачки, балетски уметник и кореограф Александар Илић, глумица Вјера Мујовић и група "Ођила".
М.Б.