KOSTJUKOVU NAGRADA "TERPSIHORA", BALETU NARODNOG POZORIŠTA SPECIJALNA POHVALA, URUČENjA 29. APRILA

22 april 2014

Baletski umetnik Konstantin Kostjukov ovogodišnji je laureat nagrade "Terpsihora", koju dodeljuje Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije za doprinos umetničkoj igri, dok je ansambl Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu dobio specijalnu pohvalu za visok profesionalni nivo i doprinos promociji kulture Srbije na brojnim gostovanjima u svetu.
Priznanja će biti uručena na Svetski dan igre 29. aprila, u 13 sati u Muzeju Narodnog pozorišta.
Prema pravilniku tog udruženja, prošlogodišnji dobitnik nagrade "Terpsihora" Jovan Veselinović predsedavao je žirijem, a za članove je odabrao Dušku Sifnios, Žarka Prebila, Konstantina Kostjukova i Gordana Dragovića.
Na predlog ostalih članova Kostjukov se povukao iz žirija, a odluka o dobitniku nagrade doneta je i bez učešća Žarka Prebila koji je zbog obaveza bio sprečen da prisustvuje radu tog tela.
Žiri je istakao dugogodišnji predani, uspešni i trajni doprinos Konstantina Kostjukova baletskoj umetnosti i ocenio da je on najupečatljiviji baletski umetnik svoje generacije.
Nagrada "Terpsihora" ustanovljena je 2011. godine na inicijativu predsednika Profesionalnog Udruženja Baleta Srbije i podršku članova.
Terpsihora je u grčkoj mitologija bila zaštitnica plesa i muzike, a njeno ime znači “ona koja voli da igra”.
Istog dana, takođe, u Muzeju Narodnog pozorišta, u 18 časova, biće održan program pod nazivom "Veče baleta", autorke Drine Pešić. Njeni gosti će biti prvakinja Opere Narodnog pozorišta Suzana Šuvaković Savić, kostimograf i scenograf Miodrag Tabački, baletski umetnik i koreograf Aleksandar Ilić, glumica Vjera Mujović i grupa "Ođila".
M.B.