Vesti

KOSTJUKOVU NAGRADA "TERPSIHORA", BALETU NARODNOG POZORIŠTA SPECIJALNA POHVALA, URUČENjA 29. APRILA

22 april 2014

Baletski umetnik Konstantin Kostjukov ovogodišnji je laureat nagrade "Terpsihora", koju dodeljuje Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije za doprinos umetničkoj igri, dok je ansambl Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu dobio specijalnu pohvalu za visok profesionalni nivo i doprinos promociji kulture Srbije na brojnim gostovanjima u svetu.
Priznanja će biti uručena na Svetski dan igre 29. aprila, u 13 sati u Muzeju Narodnog pozorišta.
Prema pravilniku tog udruženja, prošlogodišnji dobitnik nagrade "Terpsihora" Jovan Veselinović predsedavao je žirijem, a za članove je odabrao Dušku Sifnios, Žarka Prebila, Konstantina Kostjukova i Gordana Dragovića.
Na predlog ostalih članova Kostjukov se povukao iz žirija, a odluka o dobitniku nagrade doneta je i bez učešća Žarka Prebila koji je zbog obaveza bio sprečen da prisustvuje radu tog tela.
Žiri je istakao dugogodišnji predani, uspešni i trajni doprinos Konstantina Kostjukova baletskoj umetnosti i ocenio da je on najupečatljiviji baletski umetnik svoje generacije.
Nagrada "Terpsihora" ustanovljena je 2011. godine na inicijativu predsednika Profesionalnog Udruženja Baleta Srbije i podršku članova.
Terpsihora je u grčkoj mitologija bila zaštitnica plesa i muzike, a njeno ime znači “ona koja voli da igra”.
Istog dana, takođe, u Muzeju Narodnog pozorišta, u 18 časova, biće održan program pod nazivom "Veče baleta", autorke Drine Pešić. Njeni gosti će biti prvakinja Opere Narodnog pozorišta Suzana Šuvaković Savić, kostimograf i scenograf Miodrag Tabački, baletski umetnik i koreograf Aleksandar Ilić, glumica Vjera Mujović i grupa "Ođila".
M.B.