Вести

ЉУБОДРАГ БЕГОВИЋ КАО ФИГАРО И ЧЕТВОРО СОЛИСТА ПРЕМИЈЕРНО НАСТУПИЛИ У "СЕВИЉСКОМ БЕРБЕРИНУ"

7 јун 2014

Солиста Опере Народног позоришта у Београду, баритон Љубодраг Беговић премијерно је наступио у улози Фигара у Росинијевом "Севиљском берберину" који је изведен 7. јуна на Великој сцени, у матине термину.
Први пут у овој комичној опери у два чина, певали су и Милош Ђуричић (Бартоло), Михаило Шљивић (Базилио), Љубица Вранеш (Берта) и Александар Пантелић (Официр).
Улогу Розине дочарала је сопран Снежана Савичић Секулић, тенор Дарко Ђорђевић био је Гроф Алмавива, а Фјорело - бас Павле Жарков.
Хором и оркестром Опере Народног позоришта у Београду дириговао је Ђорђе Станковић.
Либрето по Бомаршеу написао је Чезаре Стербини, а превод је урадио В.Живојиновић.
Росини је у „Севиљском берберину“, једној од најбољих комичних опера икада написаних, свестран у својој изворности - жив и истинит драмски израз у солистичким партијама и ансамблима, снага речитатива и веома значајна улога оркестра који је често потпуно раван са певачима на сцени са којима чини неразлучиву целину...
Све су то посебности на којима се заснива изванредна снага уметничког дејства овог његовог ремек-дела, праизведеног под насловом „Алмавива или Узалудна предострожност“ у Театру Арђентина, у Риму, 20. фебруара 1816. године.
Премијера "Севиљског берберина" у Народном позоришту одржана је 1. јуна 1978. године у режији Борислава Поповића, коју је 2010. обновила Ивана Драгутиновић Маричић.
М.Б.