Вести

Лоркин класик „Дом Бернарде Албе“, у режији Ане Григоровић, премијерно изведен на Сцени „Раша Плаовић“

5 април 2018

Драма „Дом Бернарде Албе“, чувеног шпанског песника, драматурга и позоришног редитеља Федерика Гарсије Лорке, у режији Ане Григоровић, премијерно је изведена 5. априла на Сцени „Раша Плаовић“.

Адаптацију текста, који је Лорка завршио 19. јуна 1936. године, само неколико месеци пре него што је погубљен, урадила је Вања Николић, која је и драматург представе.

Полазиште редитељкиног истраживања у приступу овом класичном комаду о репресији и напетости у породици без мушкараца, у средини у којој су животи жена одређени строгим културним и друштвеним табуима, утемељено је на преиспитивању односа јавног и приватног у животу обичних људи.

Наиме, после смрти мужа, Бернарда затвара својих пет девојака у кућу да жале осам година. Све кћери схватају да је то смрт за њихову удају и женска хистерија расте до фаталних последица за једну од сестара која је заљубљена у извесног Пепеа Романа, вереника најстарије, нимало привлачне али богате сестре чије богатство потиче од оца, који је био Бернардин први муж.

Иако се узбудљиви драмски токови дешавају иза сцене, публика све време гледа њихове последице које су значајније од љубавног заплета.

Распад породице, међусобна мржња сестара и њихова динамика насиља постају важнији од мушкарца испред куће који је томе само окидач.

Лоркина сурова прича о традицији, моралним нормама и лицемерју, осим по својој веома интересантној теми, важна је и посебна и по томе што и данас, у светској драматургији, представља један од најлепших примера позоришта са интимном женском темом која се веома тиче и мушкараца.

У препуној сали, публика је са концентрацијом и великом пажњом пратила ову драму препуну поетских симбола у којој су мотиви смрти, љубави и страсти међусобно дубоко условљени, а на крају представе, бурним и снажним аплаузом, поздравила је комплетну глумачку екипу у којој су биле Дара Џокић (Бернарда Алба), Светлана Бојковић (Понсија), Златија Ивановић (Ангустија), Дубравка Ковјанић (Магдалена), Слобода Мићаловић (Мартирио), Зорана Бећић (Амелија), Сузана Лукић (Адела) и девојчица Сара Вуксановић.

У комаду, али само гласом, путем озвучења, као Марија Хосефа - Бернардина сенилна и луцидна, осамдесетогодишња мајка, учествује и драмска уметница Рада Ђуричин.

Сценографију је урадила Марија Јевтић, костиме Катарина Грчић Николић, за музику и дизајн звука била је задужена Маја Боснић, а за сценски покрет Тамара Антонијевић.
М.Б.